BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Íme, a legjobban fejlődő városok

Befektetők tömege árasztotta el a világvárosok kereskedelmi ingatlanpiacait az elmúlt 12 hónap alatt – állapítja meg a Cushman & Wakefield ingatlantanácsadó legfrissebb tanulmánya.

A leggyorsabban fejlődő városok 25-ös listáját Chicago vezeti közel 160 százalékos beruházásbővüléssel, majd New York és Boston után Majna-Frankfurt – mint Európa leggyorsabban fejlődő városa – következik 135 százalékkal. Frankfurtban a két legjelentősebb építkezés az összesen 1,6 milliárd dollárban került Deutsche Bank Twin Towers és az OpernTurm volt.  Az ázsiai és csendes-óceáni régióban Szöul lett a legjobb helyezést elérő város a kilencedik helyet megszerezve Melbourne előtt. Ezen a listán az egyetlen kelet-európai város, Varsó a 12 helyen áll 94 százalékos növekedéssel.

A városok rangsora a befektetők jelenlegi kockázat kerülési törekvéseit és a minőség iránti igényét bizonyítja. Az első 25 város átlagos hozama júniusi adatok szerint 6,3 százalék volt, ami jóval alacsonyabb a nemzetközi 7,4 százalékos átlagnál. Ez a Cushman & Wakefield szerint azt bizonyítja, hogy a befektetők pusztán a kiemelkedő hozam reményében továbbra sem hajlandóak piacra lépni.

A globális gazdasági bizonytalanság, valamint a politikai megszorítások az elmúlt hónapokban visszafogták a fejlődést, mely a befektetők figyelmét főként a legnagyobb piacokra irányította. Mivel a befektetők várhatóan ezek után is kockázatkerülők maradnak, figyelmük középpontjában továbbra is az első helyezést elért városok állnak majd. Így ezekben a városokban a legjobb helyeken áremelkedés várható, mivel továbbra is kevés a minőségi ingatlan.

Az ingatlanra, mint relatív magas hozamú tőkére, továbbra is magas marad a kereslet, így amennyiben a kínálat és a finanszírozás megoldott, a jövő évben is befektetések növekedése várható – prognosztizálja az ingatlantanácsadó, amely szerint ugyan pénzügyi lehetőségek javultak a prémium kategóriás ingatlanokra felvehető kölcsön tekintetében, de a bankok az Európában és az Egyesült Államokban bevezetésre kerülő új szabályok és megkötések, valamint a Kínában életbelépő hiteltörvény megszigorításainak következtében kivárnak.

Ami a kifejezetten kiskereskedelmi beruházások toplistáját illeti, ott is csak a 22. helyen álló Varsó képviseli régiónkat az elmúlt 12 hónapban végrehajtott 994,8 millió dollár értékű beruházásokkal, amelyek 361százalékkal haladták meg a bázis értékét. A legtöbb kiskereskedelmi ingatlanbefektetés Hong Kong-ban történt.

Az üzlettípusok tekintetében a bevásárlóközpontok teljesítettek legjobban, mivel a befeketők egyre inkább érdeklődnek az üzemeltetés, mint üzletág iránt. A legtöbb ázsiai és dél-amerikai régióban a gazdaság alappillérei várhatóan továbbra is stabilak maradnak és sok városban a minőségi kiskereskedelmi kínálat hiánya és a luxus üzletek iránti erős kereslet további növekedést eredményezhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.