BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs gond a vízzel

Meg se kottyan a Fővárosi Vízműveknek a kánikula és az esőtlen napok miatt megnőtt vízigény kielégítése, még a szomszédos vízszolgáltatókat is ki tudja segíteni, ha szükség van rá.

A Fővárosi Vízművek Zrt. napi ivóvíztermelő kapacitása mintegy egymillió köbméter, de a tényleges víztermelés – a fogyasztással összhangban – még a legmelegebb napokon sem haladja meg ennek a felét – mondta el a társaság a Világgazdaságnak. Ráadásul a napi egymillió köbméterre is már azért állt rá a Vízművek, mert hozzáigazította kapacitásait az ellátási területén húsz-harminc éve (és az országos tendenciával egybeesve) csökkenő fogyasztáshoz.

A mérséklődés igaz a kánikulai napok kiugró vízfogyasztására is, a mostani igény meg sem közelíti az 1989-es napi bő 1,3 millió köbmétert. A kisebb kereslet a lakosság csökkenő számával és a nagy vízfelhasználó ipari üzemek megszűnésével magyarázható. ű

A megivott víz mennyisége még a legnagyobb hőségben is elhanyagolható, annak ellenére, hogy az orvosok a nagy melegben 3-5 liter folyadék fogyasztását javasolják.

A vízfelhasználás a kánikulában 25-30 százalékkal magasabb az átlagosnál, jelentősen pedig akkor ugrik meg, ha a tartós meleg mellett négy napon át nem esik az eső. A víz legnagyobb hányadát ugyanis háztartási célokra és öntözésre használják.

Az idei legmagasabb fogyasztást augusztus 9-én mértük, amikor a vízfelhasználás 562 ezer köbméter volt. Tavaly június 22-én 595 ezer köbméter fogyott

– állt a szolgáltató válaszában.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A vízminőségre vonatkozó kérdés kapcsán a társaság hangsúlyozta, hogy víztermelő, illetve -tároló kapacitásának köszönhetően Budapesten és a szolgáltatási területéhez tartozó agglomerációs településeken bátran ihatnak, tisztálkodhatnak és locsolhatnak a helyiek, nem kell attól tartaniuk, hogy vízkorlátozást rendelnek el.

Sőt, szükség esetén a nem a mi vízszolgáltatási területünkhöz tartozó agglomerációs településeknek is tudunk adni ivóvizet

– hangsúlyozta a cég.

A Fővárosi Vízművek az elképzelhető legalacsonyabb Duna-vízállás esetén is képes biztosítani Budapest biztonságos vízellátását. A Szentendrei- és a Csepel-szigeten működő parti szűrésű kutakból az alacsony vízállás ellenére is a megszokott, kiváló minőségű víz kerül a hálózatba, mivel átlagosan 20–50 méter mélységből nyerik ki a Dunából a vizet természetes, a biológia tisztítást elvégző homokszűrő rétegen keresztül. A víz a kutaknál 10-12 fokos, hőmérséklete a vezetékekben sem emelkedik.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.