A Fővárosi Vízművek Zrt. napi ivóvíztermelő kapacitása mintegy egymillió köbméter, de a tényleges víztermelés – a fogyasztással összhangban – még a legmelegebb napokon sem haladja meg ennek a felét – mondta el a társaság a Világgazdaságnak. Ráadásul a napi egymillió köbméterre is már azért állt rá a Vízművek, mert hozzáigazította kapacitásait az ellátási területén húsz-harminc éve (és az országos tendenciával egybeesve) csökkenő fogyasztáshoz.
A mérséklődés igaz a kánikulai napok kiugró vízfogyasztására is, a mostani igény meg sem közelíti az 1989-es napi bő 1,3 millió köbmétert. A kisebb kereslet a lakosság csökkenő számával és a nagy vízfelhasználó ipari üzemek megszűnésével magyarázható. ű
A megivott víz mennyisége még a legnagyobb hőségben is elhanyagolható, annak ellenére, hogy az orvosok a nagy melegben 3-5 liter folyadék fogyasztását javasolják.
A vízfelhasználás a kánikulában 25-30 százalékkal magasabb az átlagosnál, jelentősen pedig akkor ugrik meg, ha a tartós meleg mellett négy napon át nem esik az eső. A víz legnagyobb hányadát ugyanis háztartási célokra és öntözésre használják.
Az idei legmagasabb fogyasztást augusztus 9-én mértük, amikor a vízfelhasználás 562 ezer köbméter volt. Tavaly június 22-én 595 ezer köbméter fogyott
– állt a szolgáltató válaszában.
A vízminőségre vonatkozó kérdés kapcsán a társaság hangsúlyozta, hogy víztermelő, illetve -tároló kapacitásának köszönhetően Budapesten és a szolgáltatási területéhez tartozó agglomerációs településeken bátran ihatnak, tisztálkodhatnak és locsolhatnak a helyiek, nem kell attól tartaniuk, hogy vízkorlátozást rendelnek el.
Sőt, szükség esetén a nem a mi vízszolgáltatási területünkhöz tartozó agglomerációs településeknek is tudunk adni ivóvizet
– hangsúlyozta a cég.
A Fővárosi Vízművek az elképzelhető legalacsonyabb Duna-vízállás esetén is képes biztosítani Budapest biztonságos vízellátását. A Szentendrei- és a Csepel-szigeten működő parti szűrésű kutakból az alacsony vízállás ellenére is a megszokott, kiváló minőségű víz kerül a hálózatba, mivel átlagosan 20–50 méter mélységből nyerik ki a Dunából a vizet természetes, a biológia tisztítást elvégző homokszűrő rétegen keresztül. A víz a kutaknál 10-12 fokos, hőmérséklete a vezetékekben sem emelkedik.
A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.