BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Forradalmasított rizstermesztés: új megoldást kínál a gazdáknak egy startup

Sokan nem tudják, de a klasszikus rizstermesztés a metánkibocsátás egyik legnagyobb csendes forrása. Most viszont egy agrotechnológiai startup, a Rize megoldást talált a rizs hatékonyabb termesztésére, és a módszere még a metánkibocsátást is csökkenti.

A rizs a világ népességének közel felét táplálja, de termesztésének módja meglepően magas metánkibocsátással jár. A Global Climate and Health Alliance jelentése szerint a mezőgazdaság által okozott globális metánkibocsátás 42 százalékának 8 százaléka a rizstermesztésből származik. Egy agrotechnológiai startup, a Rize segíti a délkelet-ázsiai rizstermelőket a metánkibocsátásuk csökkentésében, miközben fellendíti a vállalkozásaikat is.

Xinghua farmers transplant rice seedlings, rizs, Rize
A rizs a metánkibocsátás csendes forrása: a Rize segít a gazdáknak ennek csökkentésében / Fotó: Imaginechina / AFP

A gazdák úgy termelik a rizst, hogy anaerob körülményeket teremtve elárasztják a rizsföldeket, ahol a mikroorganizmusok metánt bocsátanak ki. A metán rövid távú hatása miatt fontos globális felmelegedési tényező, ám ez azt is jelenti, hogy kis lépések is gyorsan eredményt hozhatnak a kibocsátás csökkentésében – írja az Euronews.

Indonéziában a Rize új mezőgazdasági módszereket segít bevezetni a gazdáknak, amelyek csökkenthetik a régió kibocsátását, és növelhetik a gazdák nyereségét.

„A Rize ötlete azért merült fel, mert a rizs az állattenyésztés után a legnagyobb kibocsátási probléma a mezőgazdaságban Délkelet-Ázsiában” – közölte Siem Schreurs, a startup partnerségi vezetője.

A Rize egyik erőssége, hogy a kisgazdákkal dolgozik együtt. „Sok jó munka folyik a fejlesztési ügynökségek részéről, amelyek új fenntartható gyakorlatokat próbálnak bevezetni a gazdáknál, de ezek elfogadási aránya általában nagyon alacsony a programokon túl” – mondta Dhruv Schreurs, a Rize vezérigazgatója.

Miért bocsát ki annyi metánt a rizs?

A rizs nem feltétlenül magas kibocsátású növény – mondja Gabriel Vegh-Gaynor, a Global Climate and Health Alliance metánkezelési tanulmányának társszerzője. Inkább a rizsföldeken évszázadok alatt kialakult elárasztási technika a felelős, amely a kártevők elriasztására és a gyomnövekedés megelőzésére szolgál, hogy ezek a talaj tápanyagait ne merítsék ki.

Farmers Are Dwarfed By Vast Terraces Of Dreamlike Rice Fields
Több mint 3,5 milliárd ember a napi kalóriaigénye 20 százalékát rizsből kapja / Fotó: Sabina Akter / Solent News & Photo Agency

„Ez egy természetes folyamat, amikor szerves anyagok oxigénszegény környezetben bomlanak le” – mondja Vegh-Gaynor –, az anaerob mikroorganizmusok ebben a környezetben virágoznak, és metánt termelnek.”

A problémát súlyosbítja a rizstermelés mérete.

Több mint 3,5 milliárd ember a napi kalóriaigényének 20 százalékát rizsből kapja, és a kereslet növekszik. De ennek az alapvető élelmiszernek aligha lenne igazságos csökkenteni a mennyiségét. Vegh-Geynor Bangladesre hivatkozik, ahol a vidéki foglalkoztatás közel felét a rizstermelés adja. Szerinte nincs nagy szükség a rizs piacokon való terjedésének megállítására: „Ha az élelmiszer kalóriáinak kibocsátási egységenkénti termelését nézzük, az rendkívül hatékony” – mondja.

Hogyan csökkenti a Rize a rizs metánproblémáját?

A folyamatos elárasztás munkaigényes folyamat lehet: szivattyúkat igényel a párolgás és a szomjas rizsnövények által elvesztett víz pótlása. A Rize azonban egy másik technikát tesztel a gazdákkal, az úgynevezett váltakozó nedvesítés és szárítás (AWD) módszerét, ahol 

a rizsföldeket hagyják kiszáradni, mielőtt újra friss vízzel árasztanák el. 

Tanulmányok kimutatták, hogy az AWD 50 százalékkal csökkenti a metánkibocsátást, amit a Rize tovább kíván javítani laboratóriumi kísérletekkel. Az eredmények eddig ígéretesek, 35 százalékos kibocsátáscsökkenést regisztráltak, de az AWD valódi értéke a gazdák számára mutatkozik meg.

Rice Transplanting
A Rize módszere akár 35 százalékos metánkibocsátás-csökkenést is eredményezhet / Fotó: NurPhoto via AFP

„A növény gyökere, amikor vízhiánynak van kitéve, valójában jobban nő, mert több vizet keres. Ha újra alkalmazzuk a vizet, több gyökér nő, ami több növekedést és nagyobb hozamot eredményez” – magyarázza Schreur. A kevesebb víz szivattyúzása magasabb terméshozammal, energiamegtakarítással és víztakarékossággal párosul – ez vonzó üzleti lehetőség a Rize által segített kisgazdák számára. „Ez alapvetően egy cső telepítését igényli, és biztosítja, hogy bizonyos időszakokban ne legyen víz a földön” – magyarázta a vezérigazgató. 

A nyerő pénzügyi ösztönző létrehozása elengedhetetlen a gazdák megtartásához az AWD alkalmazása után. A szezon kezdete előtt a kisgazdáknak meg kell vásárolniuk az alapvető eszközöket, mint a rizsmagok, műtrágyák és növényvédő szerek: 

ez hektáronként és szezononként akár 600 dollárba (215 ezer forint) is kerülhet.

A gazdáknak azonban sokszor nincs pénzük ezekre, kölcsönt kell felvenniük, amelynek kamata akár 10-15 százalék is lehet. A pénzügyi kihívás megoldása érdekében a Rize nagy tételben szerzi be ezeket az eszközöket, ami lehetővé teszi a gazdák számára, hogy csökkentett áron vásárolják meg őket, kamatköltség nélkül. Minden farmhoz egy dedikált agronómus van rendelve, hogy segítsen az átmenetben, felügyelve a cső telepítését, és tanácsot adva a gazdának.

A rizspiac nagyban függ az időjárás alakulásától, idén pedig akár 15 éves csúcsra is drágulhat a rizs ára. Az Ázsiában irányadó thai fehér rizs január és április között 71 dollárral drágult, elérte a tonnánkénti 649 dollárt (232 ezer forintot). Az is hozzájárul a globális árak emelkedéséhez, hogy lassan kerül a piacra a friss ázsiai termés, ugyanis csak most fejeződik be a szezonon kívüli termés aratása Thaiföldön, és a téli-tavaszié Vietnámban. Az előbbi a világ második, az utóbbi pedig a harmadik legnagyobb exportőre.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.