BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Daily Life In India vízhiány

Vízhiány gátolja India gazdasági felemelkedését

A világ legnépesebb országa hónapok óta vár a monszun időszakában megszokott csapadékra. Azonban a vízhiány csak nem akar enyhülni, ez pedig a mezőgazdaságtól az energiatermelésen át egészen a háztartásokig óriási nehézségeket okoz a gazdaságban.

A Moody’s Ratings szerint az Indiában hónapok óta tartó és egyre súlyosabb vízhiány árthat az ország szuverén hitelminősítésének, az aszály és a kiszámíthatatlan hőhullámok pedig hosszú távon rombolhatják a gazdasági növekedést, és társadalmi katasztrófához vezethetnek.

Daily Life In India vízhiány
A hónapok óta súlyosbodó vízhiány gazdasági és társadalmi katasztrófához vezethet Indiában / Fotó: NurPhoto via AFP

India a monszunidőszakok heves esőzéseire támaszkodik, hogy egész évben biztosíthassa a vízellátását, ám az utóbbi években a gyors iparosodás, az urbanizáció és a klímaváltozás miatt az aszály egyre gyakoribb probléma a világ legnépesebb országában.

A szélsőséges időjárás és vízmegtartási infrastruktúra hiánya történelmi vízhiányhoz vezetett, ez pedig nemcsak a gazdasági kilátásokat veszélyezteti, hanem emberi életekbe is kerül 

– figyelmeztetett a Moody’s a legfrissebb jelentésében, amelyben az ázsiai ország szuverén hitelminősítését vizsgálta felül. S bár továbbra is befektetésre ajánlott, Baa3-as értékelést adott Indiának stabil kilátással, kormányzati akciók nélkül a közeljövőben a besorolás rontását is indokoltnak látja.

A tartós aszály hatását a legjobban az olyan nagyvárosokban lehet érezni, mint Újdelhi: a 200 milliós metropoliszban, főleg a szegényebb társadalmi rétegek körében rengetegen embernek még a napi ivóvízért is sorba kell állnia, mivel a közművek és a nyilvános kutak sem tudják biztosítani az ellátásukat.

Sosem volt még ilyen forróság az indiai fővárosban, ahol víz sincs elég

A klímaváltozás miatt az Indiában egyébként nem szokatlan hőhullámok egyre hosszabbak, intenzívebbek és gyakoribbak lesznek. A hőséget a sivatagos Radzsasztán felől fújó szelek hozták Újdelhibe.

A helyzet odáig fajult, hogy Atishi Marlena vízügyi miniszter éhségsztrájkba kezdett – ezzel azt próbálta elérni, hogy az északi Haryana állam megnyissa a Yamuna folyó gátjait, amely a fővárost is ellátja friss vízzel. A The Economic Times értesülése szerint azonban a korlátozások miatt az utóbbi hónapokban mintegy 200 millió literrel kevesebbet kaptak.

Gazdasági rémálommá vált a vízhiány

Míg a városokban a forró utcák és a vízellátás problémái elviselhetetlenné teszik az életet, a szárazság a legnagyobb károkat a mezőgazdaságban okozza, amely az ország munkaerejének a 40 százalékát foglalkoztatja.

A vízhiány hatalmas gondokat okozott a mezőgazdaságban, megtizedelte a termést, kényszerszünetre ítélte az élelmiszer-feldolgozó vállalatokat. Mindez az élelmiszerárak inflációját és az érintett vállalkozások és munkavállalók, különösen a mezőgazdasági termelők jövedelmének csökkenését eredményezte. Ez a következő hónapokban tovább növelheti a mélyszegénységet, amely továbbra is az ország egyik legelterjedtebb és legsúlyosabb problémája.

vízhiány
A vízhiány kialakulásáért sokan a kormány tehetetlenségét okolják / Fotó: AFP

Ráadásul India a világ legnagyobb tej- és a fűszertermelője, a globális ellátásban pedig a rizs, a búza, a cukor és a gyapot, valamint számtalan gyümölcs- és zöldségfajta exportjában is listavezető, így a helyi mezőgazdaság problémáit a nemzetközi piacon is érezni lehet majd.

India vízgazdálkodása egyáltalán nincs felkészülve ilyen méretű csapadékhiányra, az aszály gúzsba kötheti az ország gazdasági növekedését 

– olvasható a hitelminősítő jelentésében. A mezőgazdaság mellett ugyanis rengeteg ágazat működése veszélybe került a szárazság miatt.

A szénerőművek, amelyek az ázsiai ország energiatermeléséből oroszlánrészt vállalnak, valamint az acélgyárak, amelyek India feltörekvő iparának az alapját képezik, mind működési zavarokkal és a költségek növekedésével szembesültek a vízhiány miatt.

Politikai katasztrófa

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint sokan Újdelhit és a kormány hanyagságát okolják a szárazság miatt, mivel a több mint 1,4 milliárd lakosú ország máig nem rendelkezik megfelelő vízgazdálkodási rendszerekkel, amelyek egy ilyen helyzetre felkészíthették volna a gazdaságot. A tartományi önkormányzatok közötti nehézkes kommunikáció pedig tovább rontja a helyzetet.

A vízhiány okozta mezőgazdasági problémák, az energiaellátás akadozása és a munkahelyek megszűnése nem csak az ország hitelminősítésén ronthatnak, egyre nő a veszélye annak, hogy a kétségbeesett emberek a kormány ellen fordulnak, az aszály pedig általános társadalmi elégedetlenséghez vezethet, ami könnyen zavargásokba torkollhat.

India gazdasága: nagy potenciál nagy kihívásokkal

India egyik nagy lehetősége a demográfia lehet, hiszen tavaly Kínát megelőzve a Föld legnépesebb országa lett, ráadásul India rendelkezik a világ legnagyobb fiatalkorú népességével. És bár az országnak hatalmas a belső piaca, a vásárlóerő alacsony szintje miatt a gyártó iparágak fejlődéséhez az Indiában gyártott termékek iránti világpiaci kereslet felfutása is szükséges.

 

  •  

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.