BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Kiderült, miért tervez az E.ON megint áramszüneteket

Az ősszel ismét néhány órás áramszünetekre lesz szükség az E.ON ellátási területén, hogy a társaság azalatt biztonságosan elvégezhesse a hálózatfejlesztéseit. Az áramszünetek után azonban kevesebb lesz az üzemzavar, stabilabbá válik az áramellátás.

Az idén ősszel a tavaly tapasztaltnál több, előre bejelentett üzemszünetre lehet számítani az E.ON szolgáltatási területén, a Dunántúlon, Budapesten és Pest vármegyében. A társaság ezt azzal magyarázza, hogy bár a hálózatfejlesztéseket sok esetben áramszünet nélkül is el lehet végezni, egyes munkákhoz biztonsági és életvédelmi okokból néhány órára mégis le kell kapcsolni a hálózatot.

áramszünet
Az áramszünet alatti elvégzett fejlesztés után javul a szolgáltatás minősége / Fotó: E.ON

Dupláz az idén az E.ON

A hálózatok folyamatos karbantartása és fejlesztése teszi az áramszolgáltatást megbízhatóbbá és biztonságosabbá. Az E.ON Hungária csoport 2024-ben 150 milliárd forintból fejleszti a hálózatait saját és európai uniós forrásokból. Kétszer annyi komplex hálózatfejlesztést és beruházást hajt végre, mint az előző év azonos időszakában. A tervezett áramszünetekkel kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy

  • minden egyes új lakossági igényt,
  • új fogyasztót,
  • élelmiszerboltot,
  • újonnan épült óvodát, iskolát

is csak előre tervezett üzemszünet mellett lehet rákapcsolni az áramhálózatra.

Hat-nyolc órás kikapcsolás is esélyes 

Nagyobb lélegzetvételű – akár kétszer nyolcórás áramszünettel járó – beruházást igényel, hogy kicseréljék a régi tartóoszlopokat és villamos vezetékeket, vagy új modern hálózatszakaszokat építsenek. Az új és növekvő igények miatt a hálózatok kapacitását folyamatosan növelni kell, ezért új elosztóberendezéseket, trafóállomásokat telepítenek, vagy nagyobb kapacitású transzformátort építenek be a régiek helyére. Az áramhálózat – egyszeri 6-8 órás – kikapcsolására kisebb munkák miatt is szükség lehet. A viharos idő esetén jelentkező áramkimaradások megelőzésére ilyenkor gallyazzák a vezetékhez hozzáérő veszélyes fákat. 

Az E.ON hálózatán háromezer gólyapár fészkel, egy új gólyafészektartó felszerelése is csak lekapcsolt hálózat mellett lehetséges.

A hálózatfejlesztés számos előnye azonnal érzékelhetik az ügyfelek: az adott régióban stabilabb, biztonságosabb és megbízhatóbb lesz az áramhálózat. Kevesebb lesz az üzemzavar, megszűnnek az apró, pár másodperces áramkimaradások. A hálózat nagyobb elektromos kapacitású lesz: új ügyfeleket, fejlesztéseket és napelemeket lehet rá csatlakoztatni. Tervezett áramszünetre más szolgáltató kérésére is szükség lehet, ha például új internethálózat telepítése zajlik, akkor visszakapcsolás után gyorsabb lesz a net.

Van idő felkészülni az áramszünetre

A tervezett üzemszünetről az E.ON minden esetben postán előzetesen értesíti az érintetteknek, hogy erre fel tudjanak készülni. Néhány kattintással személyre szóló elektronikus értesítés is kérhető, vagy az E.ON Ügyfélszolgálat applikációját IOS-en vagy Androidon letöltve is igényelhető az áramszünet-értesítés.

E munkákat az E.ON jellemzően 8–16 óra között végzi, amikor a legkevesebben vannak otthon, és még nincs áramcsúcs. A több egymáshoz közeli napon, napközben végzett üzemszünetek is lehetőség szerint véget érnek 16 órakor, és következő nap reggel 8-kor folytatódnak, hogy a legkevesebb zavartatást okozzák az ügyfeleknek. Amennyiben egy-egy munkával a tervezettnél gyorsabban végeznek a szakemberek, a szolgáltatást rögtön visszakapcsolják, ilyenkor az üzemszünet az előre jelzettnél rövidebb lehet. Az ügyfeleknek nem kell aggódniuk, hogy ennyi idő alatt leolvad a hűtő, a modern berendezések 16–24 óráig is képesek őrizni a hideget.

A társaság videója azt mutatja, hogy munkatársai hogyan hozzák le a tíz emelet magasságban rosszul lett szerelő kollégájukat:
 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.