BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Főleg BYD-t vásárolnak a cégek állami e-autó-támogatással

A mostanáig befutott kérelmek nyomán majdnem 3400 elektromos személyautó és több mint ezer elektromos kisteherautó beszerzését segítheti a támogatási program. A márkák rangsorában a BYD a legnépszerűbb.

A cégek elektromosjármű-beszerzéseit támogató programban mostanáig mintegy 3700 pályázatban majdnem 4500 gépkocsi megvásárlásához igényeltek több mint 17 milliárd forint állami hozzájárulást. Az eddig több mint 2500 támogatott kérelem alapján néhány híján már az összes szerződést is megkötötték 11,6 milliárd forint értékben, a BYD márka tarolt. A kifizetett pénz a napokban meghaladta az egymilliárd forintot.

BYD
BYD, Tesla, Volvo, Hyundai, Cenntro és Nissan a sorrend a pályázaton / Fotó: Energiaügyi Minisztérium

 

A BYD a legkapósabb

A februárban megnyílt és jövő március végéig elérhető pályázaton egy elektromos jármű megvásárlásához akár négymillió forint támogatást kaphatnak a cégek. A mostanáig befutott kérelmek nyomán közel 3400 személyautó és több mint ezer kisteherautó beszerzését segítheti a program. 

A márkák rangsorában a BYD a legnépszerűbb, de kétszáznál több gépkocsira érkezett igénylés a Tesla, Volvo, Hyundai, Cenntro és Nissan típusaira is.

 A kizárólag elektromos hajtású járművek

  • levegőszennyezés nélkül használhatók,
  • zajterhelésük minimális,
  • üzemben tartóiknak működtetési-karbantartási költséget takaríthatnak meg

– sorolja az Energiaügyi Minisztérium közleménye. A pályázati lehetőség révén a rendelkezésre álló adatok alapján ez év februárjától júliusig minden hónapban bármely korábbi havi adatnál több tisztán elektromos hajtású járművet állítottak forgalomba Magyarországon.

Csökkent a közlekedés károsanyag-kibocsátása

A leginkább környezetkímélő, zöld rendszámos autóból már a nyáron több mint 60 ezer volt forgalomban. Részben a tiszta és csendes e-járművek térnyerésének tudható be az is, hogy a közlekedési szektor korábban folyamatosan növekvő károsanyag-kibocsátása tavaly jelentős mértékben, 11 százalékkal csökkent. Az előzetes adatok szerint Magyarország 2023-ra 43 százalékkal csökkentette üvegházhatású gázkibocsátását az 1990-es bázisévhez képest, ezzel a 2030-ra kitűzött 40 százalékos célszámot hét évvel korábban elérte és túlteljesítette.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.