BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Solar,Panels,On,Roof,House.,Electricity,Generators,From,Sunlight.,Solar

Háromszoros pénzt is hozhat a napelem

Olyan értékesítési konstrukciót kínál a háztartási méretű napelemek tulajdonosainak egy vállalkozás, amellyel észszerűsíthető a berendezés működése, ezáltal több pénzért adható el az árama. A titok nyitja: a napelemet a PentaSun aggregátori rendszerében kell üzemeltetni.

A PentaSun elindítja Magyarország első aggregátori szolgáltatását a lakossági háztartási méretű kiserőművek napelemes energiaértékesítése terén. A lehetőséget a cég a lakossági 50kVA alatti napelemes létesítményeknek nyitotta meg. Szolgáltatása révén a bruttó elszámolásban részt vevő háztartások a jelenlegi állami vételárnál magasabb, akár háromszoros áron is eladhatják a megtermelt villamosenergiájukat, ezáltal rövidül a beruházásuk megtérülési ideje.

napelem
A napelemes rendszer több pénzt is hozhat az eddiginél/Fotó: Shutterstock

Boczkó Tamásban, a PentaSun alapító-tulajdonosában akkor érlelődött meg a vállalkozás indításának gondolata, amikor napelem-tulajdonosként azzal szembesült, hogy korlátozottak a lehetőségei az általa termelt áram eladása terén. Olyan megoldást keresett, amellyel az áramot a tőzsdén is eladhatja, drágábban. Projektjéhez csatalakozott a Budapesti 5000. Ügyvédi Iroda, amely elsősorban az energetika ügyfelekre szakosodott.

A cégalapító a közleményben azt is kiemelte, hogy a csatlakozó aktív fogyasztók tovább élvezhetik a rezsicsökkentés előnyeit, az áram vásárlására nincsen hatással a PentaSun konstrukciója.

Az állam sovány 5 forintot fizet

Az új szolgáltatás alapját a bruttó elszámolásban részt vevő ügyfelek képezik, akik az általuk megtermelt áramot a PentaSun aggregátori rendszerén keresztül értékesíthetik. A cég célja, hogy az állam által jelenleg kilowattóránként (kWh) fizetett 5 forintos vételárral szemben lényegesen magasabb, átlagosan 15-16 forintos árat érjen el az ügyfeleknek.

Van néhány kézenfekvő feltétel

A PentaSun szolgáltatásához történő csatlakozás egyszerű, de néhány alapvető feltételnek meg kell felelni. A fő kritériumok a következők:

  • Az ügyfeleknek bruttó elszámolásban kell lenniük, vagyis minden megtermelt áramot, amelyet nem használnak fel azonnal, a hálózatra kell betáplálniuk. Ezt az áramot az állami szolgáltató jelenleg alacsony áron vásárolja meg.
  • A csatlakozni kívánó magánszemélyeknek rendelkezniük kell működő napelemrendszerrel és érvényes hálózathasználati szerződéssel, amelyben rögzítik a betáplálási teljesítményt.
  • A napelemrendszer tulajdonosának magánszemélyes adószámmal kell rendelkeznie.
  • Az ügyfeleknek okosmérővel kell rendelkezniük, amely negyedóránként küld adatokat a hálózati elosztónak. Az okosmérővel a termelés és a fogyasztás pontosan nyomon követhető.
  • Nem kötelező, de a PentaSun azt javasolja ügyfeleinek, hogy rendelkezzenek euró alapú bankszámlával, mivel az elszámolás euróban történik. Ezáltal elkerülhetők az árfolyamváltozásokkal járó kockázatok, és a bevétel stabilan euróban érkezik meg.

Nem az állam veszi meg az áramot

A PentaSun aggregátori szolgáltatásában a napelemes rendszerek tulajdonosai az általuk megtermelt energiát nem az államnak adják el, hanem egy tőzsdén alapuló rendszerben, amelyben jelentősen magasabb árat kaphatnak. A teljes adminisztrációt a PentaSun végzi a számlázástól kezdve a bevételek kifizetéséig. A folyamat teljesen automatizált.

A PentaSun ügyfelei a szolgáltatás igénybevételekor online regisztrálhatnak a vállalat weboldalán, megadva az alapvető adataikat. Rövid ellenőrzés után már csatlakozhatnak is a rendszerhez. Az adminisztrációs terheket csökkenti, hogy a PentaSun minden ügyfelének automatikusan létrehoz egy online számlázási fiókot.

Következnek a napelemes cégek

A PentaSun ki szeretné terjeszteni a szolgáltatását cégekre is. Az induló szakaszban legalább 100 ügyfelet kíván csatlakoztatni minden elosztónál, mert így jön létre a kritikus tömeg a tőzsdei értékesítéshez. A rendszer bővülésével a cég folyamatosan bővíteni fogja a szolgáltatási portfólióját, és újabb ügyfélszegmenseket von be. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.