BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Ezek 2024 legjobb Lego-szettjei

Idén a híres címek rajongói és akár az építészet kedvelői is jól járnak az újdonságokkal és a már évek óta népszerű készletekkel. A Lego idei legnagyobb bejelentése a Barad-dur, azaz Szauron tornya A Gyűrűk Ura könyvekből és filmekből. A szett különlegessége, hogy a torony belsejét sem a könyvekben, sem pedig a filmekben nem mutatták be.

Nincs olyan év, amikor a Lego ne lepné meg a lelkes építőket egy-egy váratlan szettel, 2024 pedig egyáltalán nem kivétel. Az elmúlt fél évszázad két legnépszerűbb címe, a Star Wars és a A Gyűrűk Ura is gyönyörű új készletekkel bővül idén, de az elmúlt évekből is maradtak darabok, melyek még mindig nagy népszerűségek örvendenek.

Lego sort de la chateau de la série "Le Seigneur des Anneaux"
A Gyűrűk Ura: Barad-dur™  a Lego idei legnagyobb bejelentése / Fotó: JLPPA / Bestimage

Idén egyértelműen a közismert címek a legnépszerűbbek, de az építészet rajongói sem maradnak újdonság nélkül. Aki tanácstalan lenne, hogy milyen szettnek ugorjon neki, nem kell aggódnia, mert összeszedtük 2024 legjobb Lego-készleteit.

A Sólyom ezer arca

A valaha volt legdrágább szettek között van a több mint 7000 darabos gyűjtői kiadású Ezeréves Sólyom. Ez a szett jelenleg 339 990 forint, ezt nem mindenki engedheti meg magának, ezért 

a Lego több kisebb változatot is kiad a Star Wars egyik leghíresebb űrhajójából.

A 75375 tételszámú Ezeréves Sólyom jelentősen kisebb, mint a nagy testvér: csak 921 darabos, viszont jelentősen olcsóbb is: 36 990 forint. A szettet a Lego Star Wars 25. évfordulójára adták ki, és valóban az volt a cél, hogy egy megfizethetőbb árú, mégis jól mutató készlet kerülhessen sok rajongó polcára. 

Ennél érdekesebb viszont a valamivel nagyobb, ám annál egyedibb Sötét Sólyom (Lego 75389) szett, amely a Disney+ különkiadásában, a Lego Star Wars: Építsd át a galaxist! című animációs sorozatában fog feltűnni, az epizódok szeptember 13-tól lesznek elérhetők a streamingplatformon.

A Sötét Sólyom nemcsak fekete-vörösbe öltözteti a galaxis leggyorsabb űrhajóját, hanem olyan egyedi figurákkal is érkezik, mint Darth Jar Jar vagy Jedi Vader. 

Az új Ezeréves Sólyom 1579 darabos lesz, 73 990 forintért már elő lehet rendelni a Lego oldalán. A cég augusztus 1-jén kezdi meg a Sötét Sólyom kiszállításait.

 

Irány Középfölde

Május közepén robbant be az új A Gyűrűk Ura-szett, a Barad-dur. Mindössze 15 hónappal azután, hogy a Lego bemutatta 500 dolláros Völgyzugoly szettjét, most Szauron tornya is elérhető lesz, melynek tetején trónol a mindent látó szem. A készlet 5471 elemből fog állni, némiképp olcsóbb lesz, mint a tündék menedéke: a vállalat magyar nyelvű honlapján 189 990 forintos áron szerepel, ami 10 ezer forinttal olcsóbb, mint a Völgyzugoly.

Mivel Szauron székhelyét belülről sem J. R. R. Tolkien regényei, sem a filmek nem ábrázolták, a dán vállalat szabad kezet kapott a megalkotásában. 

A Lego a Palantir szobáját éppúgy elhelyezte az építményben, mint Szauron tróntermét vagy épp az orkok fegyverkovácsműhelyeit.

Lego sort de la chateau de la série "Le Seigneur des Anneaux"
A Lego készletében láthatjuk először a Barad-dur belsejét / Fotó: JLPPA / Bestimage

A Lego örök kedvencei: a szuperhősök

A Marvel és a DC rengeteg témát adott a dán cégnek, és szinte minden évben jelentek meg új szettek a szuperhősökről. Az elmúlt évek két legnépszerűbb készlete volt a Batmobile™ Tumbler (Lego 76240) és a Bosszúállók torony (Lego 76269). A Tumbler már három éve visszatérő tagja a kedvenc szettek listájának, ami főleg a jó ár-érték arányának köszönhető.

A Tumbler 2049 darabos és 109 990 forintért kapható, ennyiért egy gyönyörűen kidolgozott modellt kapunk.

A Bosszúállók torony 2023 végén vált elérhetővé, és bár százezer forinttal drágább, mint a Batmobile™, jelentősen nagyobb készletről is beszélünk: a 5201 építőkocka mellé 31 figura jár, valamint több jármű is. A Bosszúállók főhadiszállását 199 990 forintért vehetik meg a rajongók.

L'ensemble Marvel Avengers Tower, composé de 5 201 pièces, comprend le plus haut gratte-ciel en briques Lego jamais construit
A Lego Bosszúállók toronyhoz 31 figura és több jármű is jár / Fotó: JLPPA / Bestimage

Az építészet kedvelői is jól járnak

A Lego Icons és Architecture sorozatai is gyönyörű darabokkal bővültek nemrég: 2023 végén adták ki a New York-i Természettudományi Múzeum (Lego 10326) készletet, idén pedig a párizsi Notre-Dame (Lego 21061) vált elérhetővé. A két szett hasonló darabszámmal és árral rendelkezik:

  • a 4014 darabos Természettudományi Múzeum 121 990 forintért,
  • a 4383 darabos Notre-Dame pedig 94 990 forintért lehet a miénk.
Lego sort la Joconde (Mona Lisa) et Notre-Dame
Fotó: JLPPA / Bestimage

Mindkét készlet kiemeli az épületek részleteit, és szépen mutatnak akár a nappali díszítőelemeként is. Az Icons és az Architecture sorozat tagja sokszor visszafogottabbak, mint a nagy franchise-ok darabjai, hogy azokat a vásárlókat is megnyerjék, akik egy kis miniatűr valósággal dobnák fel otthonaikat.

A Lego nemcsak ma örvend nagy népszerűségnek, 1949-es indulása óta szinte töretlen a hírneve. 

Emiatt vannak régi szettek, melyek ma már jóval drágábbak, mint az eredeti megjelenésükkor, a gyűjtők pedig sokszor hosszas licitháborúk után jutnak hozzá a ritka darabokhoz. A régi Lego készletek nagy részét képezik retrojátékpk piacának, melyről nemrég Tóth Balázzsal, a Játékok a polcról tartalomgyártójával beszélgettünk – a podcastet itt hallgathatja meg.  

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.