BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Star Wars-botrány: Tarkin feltámasztása miatt perlik a Disney-t

Egy londoni stúdió nekiment a Disney-nek, ugyanis szerintük a médiaóriás jogtalanul használta fel Peter Cushing alakját a Zsivány Egyes című filmben. A Tyburn Film Productions azzal indokolja a lépést, hogy az ő beleegyezésük is szükséges lett volna a Star Wars-karakter feltámasztásához, a Disney azonban megkerülte őket.

Wilhuff Tarkin alakja meghatározó volt a Star Warsban, így nem csoda, hogy a Disney minden alkalommal visszahozza a karaktert Peter Cushing legendás alakjával. Most viszont emiatt bajba került a cég, ugyanis a londoni székhelyű Tyburn Film Productions jogi lépéseket tett a Disney ellen, miután felhasználták a színész képmását a 2016-os Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet című filmben. A pert azzal indokolták, hogy a Cushing és a produkciós cég közötti szerződés szerint a színész képmásának speciális effektusokkal történő újraalkotására a cégnek vétójoga van – a Disney azonban nem fordult hozzájuk, amikor a filmet készítették.

Star Wars botrány: Tarkin feltámasztása miatt perlik a Disneyt
Star Wars-botrány: Tarkin feltámasztása miatt perlik a Disney-t / Fotó: Lucasfilm

Gondolhatnánk, hogy egy olyan nagy tartalomgyártó vállalat, mint a Disney, odafigyel a személyi jogi kérdésekre, így amikor már elhunyt színészt hoznak vissza a vászonra, tisztázzák ennek a jogi hátterét. Nos, úgy tűnik, ez nem minden esetben van így – vagy nagyvonalúan kezelnek kikötéseket, vagy nemes egyszerűséggel elsiklanak felette. 

Cushing a modern CGI-technológiának köszönhetően éledt újra a Zsivány Egyesben, Guy Henry színész arcának módosításával.

A Tyburn Film Productions állítása szerint a színész 1994-es halála előtt kötött szerződésük alapján az ő hozzájárulásuk nélkül, jogellenesen használták fel Cushing képmását – írja a The Telegraph. Az ügyet hétfőn a brit legfelsőbb bíróság bírája, Tom Mitcheson tárgyalásra bocsátotta, annak ellenére, hogy nem volt teljesen meggyőződve arról, hogy a produkciós cég sikerrel fog járni.

2016 - Star Wars: Rogue One - Movie Set
A Zsivány Egyes főszereplői / Fotó: Lucasfilm

A Zsivány Egyes több mint egymilliárd dollárt hozott a pénztáraknál. A Tyburn azt állítja, hogy a Lucasfilm és a Lunak Heavy Industries – amelyek az eredeti Star Wars-filmeket gyártották – tisztességtelen előnyhöz jutottak Cushing képmásának engedély nélküli felhasználásával. A Lucasfilm és a Lunak Heavy Industries viszont azt állítja, hogy a szerződésük értelmében nem volt szükségük külön engedélyre, mivel Cushing képmása az 1977-es film része volt. Az ügy tárgyalását később folytatják.

A Star Wars-filmek önmagukban nem termelnek elég pénzt

Már 12 éve annak, hogy a Disney megvásárolta a Lucasfilmet a Star Wars megalkotójától, George Lucastól, ám az azóta készült filmek és sorozatok nem termeltek annyi tiszta bevételt, ami visszaforgatta volna az akvizíció költségeit. 

A Disney Star Wars-filmjeiből származó bevételek 2,8 milliárd dollárral (ezermilliárd forint) vannak elmaradva a 2012-es 4 milliárd dolláros (1,5 ezermilliárd forint) vételártól.

Tehát a cégnek 2012 óta öt mozifilmmel, három élő szereplős és több animációs sorozattal mindössze 1,2 milliárd dollárnyi (446 milliárd forint) tiszta bevételre sikerült szert tennie.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.