BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elfordulna a kaszinóktól a világ legnagyobb szerencsejáték-központja

A koronavírus-járvány miatt döbbentek rá, hogy nem lehet egyetlen dologra alapozni. Makaó ezért állami pénzből támogat több szektort is.

Makaó következő ura, Szam Hu-faj véget vetne annak, hogy a különleges közigazgatási terület a szerencsejátéktól és a kaszinóktól függjön, helyette más iparágat pörgetne fel. Szamet vasárnap választották meg a terület vezetőjének, az erre hivatott bizottság 398 szavazatából 394-et meg is kapott, ráadásul ellenjelölt sem volt.

Tourists in Macau During Mainland China's Golden Week Holiday
The City of Dreams and Morpheus hotel resorts, developed by Melco Resorts & Entertainment Ltd., in Macau, China, on Wednesday, Oct. 3, 2024. Macau's gaming revenue rose 15.5% year-on-year in September, exceeding analysts' forecast as casinos gear up for one of China's biggest holidays, which usually fuels travel to the gambling hub. Photographer: Eduardo Leal/Bloomberg via Getty Images
Makaó
Makaó a világ legnagyobb szerencsejáték-központja, de a jóból is megárt a sok / Fotó: Eduardo Leal / Bloomberg / Getty Images

Más iparágakat fejlesztenek, nem lehet csak a kaszinókból élni

A korábban a város első bírójaként tevékenykedő új vezető ismertette programját is, mely Peking áldását is élvezi, és amely javítaná az üzleti környezetet, továbbá a kisebb vállalkozásokra fókuszálna. A település irányítását decembertől átvevő Szam már megválasztása előtt is sürgette Makaó gazdaságának diverzifikálását, a gazdaságélénkítő programok is részben ezt a célt fogják szolgálni. A tervek szerint akár egy alapot is létrehozhatnak a különböző, nem szerencsejátékszektorok fejlesztésére.

Makaó éveken keresztül volt az egyetlen hely Kínában, ahol legálisak a kaszinók, ami turisták özönét hozta magával, így lett Makaó az egyik leggazdagabb város a világon. A koronavírus-járvány alatt azonban az áldásból átok lett, hiszen a határzárak és távolságtartási intézkedések ellehetetlenítették a város gazdasági alapját – írja a CNBC.

Nem új keletű az ötlet, már eredményei is vannak a több lábon állásra törekvésnek

A járvány után már Szam elődje, Ho Jat-szeng is zászlajára tűzte a város gazdaságának diverzifikálását, mielőtt augusztusban közölte, hogy nem indul újra a város vezetéséért, egészségügyi okokra hivatkozva. A tavaly közzétett terv szerint 

a turizmustól a szórakoztatóiparon, kereskedelmen, pénzügyi szolgáltatásokon át egészen a hagyományos kínai orvoslásig és a kiállításokig számos szektort fejlesztenének.

A szerencsejáték tavaly már kevesebb mint 40 százalékát adta Makaó gazdaságának, ami jócskán elmarad a 2011–2013 közötti csúcstól, amikor még a kaszinók adták a város gazdaságának mintegy 60 százalékát. Peking is azt az utasítást adta, hogy a város gazdaságát diverzifikálni kell. Az új városvezető decemberben veszi át Makaó irányítását, amikor a város Kínához való visszatérésének 25. évfordulóját is ünneplik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.