BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Japán óvakodik az orosz kőolaj tilalmától

Az orosz import Japán teljes olajbevitelének 4 százalékát tette ki az elmúlt pénzügyi évben.

Japán számára nehézségeket okozna, ha rövid határidőn belül kellene embargót bevezetnie az orosz olajimportra az ukrajnai invázió miatt – mondta csütörtökön Hagiuda Kóicsi gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter.

An Eneos Holdings Inc. oil refinery, above, in Arida, Wakayama Prefecture, Japan, on Wednesday, March 30, 2022. Japans biggest refiner Eneos will terminate operations at the 127,500 barrel-a-day plant in Arida in October 2023 due to falling domestic demand and the shift away from fossil fuels. Photographer: Soichiro Koriyama/Bloomberg via Getty Images 1239634117
Fotó: Soichiro Koriyama / Bloomberg via Getty Images

Hagiuda ezt a megjegyzést a Reuters szerint washingtoni látogatása során tette, miután az Európai Bizottság szerdán az eddigi legkeményebb szankciócsomagot javasolta Moszkvával szemben, beleértve a nyersolajra vonatkozó importtilalmat is.

Joe Biden amerikai elnök pedig már korábban közölte, hogy a héten további Oroszország elleni szankciókról fog tárgyalni a G7-országok – a világ hét legfejlettebb ipari országának – vezetőivel. A nyilatkozattal nyilvánvalóan nyomást gyakorolna Japánra, amely óvakodik az olajembargó bevezetésétől.

Tekintettel arra, hogy Japánnak korlátozottak az erőforrásai, nehezen tudnánk lépést tartani a többi országgal

– mondta Hagiuda újságíróknak.

A Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszterrel folytatott külön találkozón Hagiuda arra kérte az Egyesült Államokat, hogy növelje a cseppfolyósított földgáz (LNG) termelését, hogy Japán csökkenthesse az Oroszországtól való energiafüggőségét.

Az orosz import Japán teljes olajbevitelének 4 százalékát tette ki a márciusig tartó elmúlt pénzügyi évben. Moszkvától szerezte be Tokió földgázimportjának 9 és szénbevitele 11 százalékát is.

Hagiuda szerint a szigetország állami finanszírozással segíti a japán cégeket abban, hogy LNG-projekteket hajtsanak végre az Egyesült Államokban.

A két fél megállapodott abban, hogy az ukrán válságra tekintettel a tiszta energiával kapcsolatos technológiákat és az energiabiztonság kérdéseit is rendszeres megvitatják – áll a felek közös nyilatkozatában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.