BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Egyre nő a feszültség Ecuadorban: több mint 130 börtönalkalmazottat tartanak fogva az elítéltek

A hétfő hajnal óta tartó túszejtések és a Los Choneros bandát vezető Adolfo Macias hétvégi szökése a börtönből arra késztette Daniel Noboa ecuadori elnököt, hogy 60 napos szükségállapotot hirdessen az országban.

Több mint 130 börtönőrt és börtönalkalmazottat ejtettek túszul elítéltek legalább öt ecuadori börtönben – közölte az ecuadori büntetés-végrehajtási intézeteket felügyelő országos szervezet (SNAI) szerdán. Az SNAI szerint a túszok közül 125-en börtönőrök, 14-en pedig adminisztratív dolgozók. A szervezet értesülése szerint kedden a hatóságoknak sikerült tizenegy túszt kiszabadítaniuk.

Fotó: FERNANDO MACHADO/AFP

A hétfő hajnal óta tartó túszejtések és a Los Choneros bandát vezető Adolfo Macias hétvégi szökése a börtönből arra késztette Daniel Noboa ecuadori elnököt, hogy 60 napos szükségállapotot hirdessen az országban. Az elnök kedden tovább szigorította a rendeletet, miután országszerte több robbanás történt, a fegyveresek pedig élő adás közben törtek rá egy ecuadori televízióra.

Háborúban állunk, és nem vagyunk hajlandóak engedni ezeknek a terrorista csoportoknak

– mondta Noboa egy helyi rádióállomásnak adott interjújában. A tavaly novemberben hivatalba lépő államfő 22 bandát nevezett meg terrorista szervezetként, amivel hivatalos katonai célponttá tette őket. A kormány szerint az erőszakos cselekményekkel Noboa azon tervére reagáltak, miszerint új, szigorúan őrzött börtönt építenének a bandavezéreknek. 

A rendőrség szerdai közlése szerint eddig a héten 70 embert tartóztattak le a bűnbandák tagjai közül. A bandavezérek börtönök közötti szállítása gyakran vezet az erőszak elszabadulásához az országban, ahol az elmúlt években több százan haltak meg a börtönökben tomboló erőszak miatt. A zavargások miatt a szomszédos Peru vészhelyzetet rendelt el a határon, míg Brazília, Kolumbia és Chile támogatásáról biztosította az ország kormányát.

Megölték a börtönben az ecuadori elnökjelölt gyilkosait a választások előtt egy héttel

A börtönben megölték Fernando Villavicencio ecuadori elnökjelölt augusztusi meggyilkolásának hat vádlottját. A gyilkosságok a dél-amerikai ország legnagyobb városának, Guayaquilnak az egyik büntetés-végrehajtási intézetében történtek. A börtönöket felügyelő SNAI hivatal tájékoztatása szerint mind a hat személy kolumbiai állampolgár volt.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.