BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
drakula

Drakula visszatért, és összefogott a román jobboldallal

A nacionalisták hatalmas győzelemre számítanak az uniós választásokon. Ebben pedig az is közrejátszhat, hogy kampányukban Európa leghíresebb „migránsellenes” uralkodója, a hírhedt Drakula is megjelent.

Bár pár éve, a koronavírus-járvány idején még egy apró politikai mozgalom voltak, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) mára az ország legnagyobb ellenzéki pártjává vált, amely várhatóan az EP-választásokon is kiválóan fog szerepelni. S bár sikerüket sokan az előző kormányok kudarcainak és a szavazók frusztrációjának tulajdonítják, kétségtelen, hogy Karóbahúzó Vlad, más néven Drakula feltámasztása sokat segített a jobboldal előretörésében.

drakula
Drakula az egyre népszerűbb román jobboldal kabalafigurájává vált, a havasalföldi fejdelem pedig szinte minden pártrendezvényen megjelenik / Fotó: AFP

Donald Trump volt amerikai elnök és jelenlegi republikánus jelölt neve az elmúlt évtizedben a jobboldal szimbólumává vált – ez Romániában sincs másképp, ahol az AUR rendezvényeiről nem maradhat le az ő hatalmas portréja. A román nacionalisták számára azonban a nyugati politikus csak mellékszereplő a kampányukban, a főhősüket pedig inkább saját történelmükből emelték ki: III. Vlad havasalföldi fejedelmet.

Újra naggyá akarjuk tenni Romániát! Meg kell védenünk a hazánkat, meg kell védenünk a népünket, és saját történelmünkből kell ihletet merítenünk. Védekeznünk kell az invázió ellen, mint ahogy azt Vlad Tepes tette! 

– mondta George Simion, az AUR elnöke a Kárpátok lábánál fekvő Mátéfalván, egy első világháborús emlékműnél tartott nagygyűlésen. Háta mögött a kivetítőn a havasalföldi fejedelem képe mellett egy Karóbahúzó Vladnak öltözött színész állt, levegőbe emelt karddal.

Míg Nyugaton Bram Stoker regénye és annak számtalan filmadaptációjának köszönhetően Drakula rettegett vámpírkirályként vált híressé, a karaktert inspiráló Vlad Tepes – ragadványneve, a „Dracul” valójában a Sárkány Lovagrendre utal – létező történelmi személy, aki mára Románia egyik legnagyobb nemzeti hősévé vált.

A Romániában tavaly elfogott illegális migránsok 60 százaléka Magyarország felé tartott

Nagymértékben nőtt Romániában az illegális bevándorlás. Az ország belügyminisztere elmondta, hogy 16,5 százalékkal több illegális migránst fogtak el az országban tavaly, mint 2022-ben. A legtöbb így elfogott bevándorló Magyarországra tartott – mondta el Catalin Predoiu.

A 15. századi uralkodó évtizedeken keresztül harcolt sikeresen az Oszmán Birodalom ellen, ám elsősorban kegyetlenségéről volt híres, mivel állítólag több ezer lázadó nemest, ellenséges katonát és muszlim parasztot húzott karóba elrettentésként. A törökök ellen akkora hévvel harcolt, hogy Mátyás király 1462-ben börtönbe záratta Visegrádon, mielőtt szövetségese a Magyar Királyságot is belerángatja háborújába.

Nem meglepő, hogy a bevándorlás- és iszlámellenes AUR számára miért lett ő központi kampányfigura – igaz, a párt többször is közölte, hogy senkit nem terveznek karóba húzni.

drakula románia
Az AUR pár év alatt Románia legnagyobb ellenzéki pártjává vált / Fotó: AFP

Kesztyűs kezű Drakula

Bár kabalájuknak a hírhedt fejedelmet választották, valójában a párt az utóbbi években jelentősen mérsékelte a politikai álláspontjait: már nem ellenzik a holokausztoktatást az iskolákban, az Ukrajna-ellenesség is a háttérbe szorult, az EU-ból való kiválás pedig lekerült a napirendről.

A migrációval szembeni fellépés azonban továbbra is a radikálisok első számú célja, a bevándorlás teljes leállítását és a kitelepítéseket pedig belföldön és az Európai Parlamentben is támogatni fogják.

Az Unió nem kezeli megfelelően a migránsválságot, és ennek meg is lett az eredménye: nő a bűnözés, járványként terjed az erőszak, Nyugaton pedig folyamatosan bombatámadásoktól kell tartani. Mi nem fogunk félelemben élni, és nem kérünk az Iszlámból

– nyilatkozta Simion a Financial Timesnak.

Politikai ellenfelei a pártot az alakulása óta oroszbarátnak nevezik, ám Simion elutasítja a vádakat. Bár az orosz–ukrán háború kitörése után keményen támadták Kijevet, azóta az AUR mindössze a nyugati fegyverszállítmányokat és a pénzügyi támogatásokat ellenzi, az országot fojtogató korrupcióra és a román kisebbség elnyomására hivatkozva. A párt vezetője pedig a Twitteren többször is Hitlernek nevezte Vlagyimir Putyin elnököt.

Emellett pedig a Moszkva elleni szankciókat is támogatják. Sőt, tavaly még az egyik vezető tagjukat, Diana Sosoaca szenátort is kizárták a pártból, a politikus oroszpártiságra hivatkozva, aki azóta saját mozgalmat is indított, SOS Románia néven.

Ha megválasztanák őket, az AUR

  • fellépne migráció és a korrupció ellen;
  • üzlet- és lakosságbarátabb adórendszert dolgoznának ki;
  • leállítanák a NATO katonai terjeszkedését is az ország határain belül;
  • hosszú távon pedig Moldova visszacsatolását szeretnék elérni, amely a Szovjetunió előtt az ország részét képezte.

Az AUR, hasonlóan sok jobboldali párthoz, az uralkodó, centrista nagykoalíciók által létrehozott űrt tölti be, a hagyományos politikát unó szavazók számára pedig a nacionalisták szükséges vérfrissítésnek tűnhetnek

– mondta Costin Ciobanu, a dániai Aarhusi Egyetem kutatója, hozzátéve, hogy a radikálisok előretörése Európa-szerte még nem jelent politikai irányváltást a blokk számára.

Ukrajna háttérbe, a bevándorlók előtérbe kerülhetnek, ha változik a széljárás Brüsszelben

Ukrajna támogatása és a zöldpolitika helyett a gazdasági problémák és a migránsválság kerülnének célkeresztbe. Az EU történetének egyik legjobboldalibb parlamentjét választhatják meg a hét végén, ez pedig gyökeresen megváltoztatná a blokk jövőjét.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.