BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bulgária megszólalt a Hezbollah csipogóival kapcsolatban

A bolgár nemzetbiztonsági ügynökség tagadja, hogy a Libanonban felrobbant személyhívókat Bulgáriában gyártották volna. Közölték, hogy a Norta Global Ltd. nevű bolgár cég, amelyet összefüggésbe hoztak a csipogókkal, nem sértette meg a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemről szóló ENSZ- és uniós szabályokat. Bulgária mossa kezeit.

Nem Bulgáriában gyártották a Libanonban és Szíriában felrobbant személyhívó és adó-vevő készülékeket, és az ország nem is importált vagy exportált ilyen eszközöket – közölte pénteken a bolgár nemzetbiztonsági ügynökség (DANSZ). A bombákkal kapcsolatban először egy magyar cégre vetődött a gyanú, ezt követően jött szóba Bulgária.

Bulgária
Bulgária tagadja, hogy köze lenne a Libanonban felrobbant személyhívókhoz / Fotó: icom

A DANSZ több más szakmai szervezettel együtt vizsgálatot folytatott, melynek eredményeként

hitelt érdemlően megállapította, hogy azokat a kommunikációs eszközöket, amelyek szeptember 17-én Libanonban és Szíriában felrobbantak, nem Bulgáriában gyártották, onnan nem exportálták, és oda nem is importálták

– áll a közleményben.

A közlemény szerint a szakértők azt is tisztázták, hogy sem a Norta Global Ltd. nevű bolgár cég, amelyet egyes médiaeszközök összefüggésbe hoztak a robbanásokkal, sem annak tulajdonosa nem volt jogosult áruk adásvételére, nem végezett pénzügyi műveleteket, amelyek a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemről szóló törvény hatálya alá esnek, és nem álltak kapcsolatban olyan személyekkel, akik az ENSZ és az Európai Unió szankciói alatt állnak.

A csipogóbombákat korábban egy magyar céggel is összefüggésbe hozták, azonban Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, Kovács Zoltán egy X-bejegyzésben közölte, hogy

nem Magyarországon gyártották a Libanonban a Hezbollah elleni merénylethez használt személyhívókat.

A Libanonban szeptember 17-én és 18-án bekövetkezett robbanássorozatban 37-en meghaltak, és több mint háromezren megsebesültek.

Hezbollah-vezér: Izrael hadat üzent Libanon népének

Megszólalt Hasszán Naszrallah a csipogóbombákról, és terrortámadásnak nevezte az izraeli akciót. Ugyanakkor állítja, a csipogóbombák nem kényszerítették térdre a Hezbollahot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.