BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Hezbollah egyik vezető parancsnoka meghalhatott az izraeli légicsapásban

Egy, a Hezbollahhoz közel álló forrás azt mondta, hogy a pénteki izraeli légicsapás Libanonban megölte az egyik katonai vezetőjüket.

Izraeli rakéta ölhette meg a Hezbollah egyik elit egységének vezetőjét, Ibrahim Akilt. Ahogy azt megírtuk, Izrael az esti órákban széles körű támadást indított a Dél-Libanonban lévő Hezbollah-állások ellen. A légierő több mint ötven csapást hajtott végre, amelyben a Hezbollah ezer rakétáját és több száz kilövőállomását pusztította el. Hárman meghaltak és 17-en megsebesültek – közölte a libanoni egészségügyi minisztérium. Izrael közölte, hogy célzott csapást hajtott végre Bejrútban.

hezbollah
izrael
légicsapás
libanon
A Hezbollah libanoni erőire mért légicsapás-sorozatot / Fotó: AFP

Fogynak a Hezbollah vezetői

A légicsapás a harmadik, amely Bejrút déli külvárosait érte Izrael Hamász elleni háborújában annak október 7-i kezdete óta, és az erőszak fókusza ezen a héten drámaian áthelyeződik Gázáról Libanonra. Az Izraelt ért támadások júliusban megölték a Hezbollah egyik vezető parancsnokát, Fuad Shukrt, januárban pedig a szövetséges Hamász palesztin fegyveres csoport egyik vezetőjét, Száleh al-Arurit.

Csütörtökön a Hezbollah vezetője, Haszán Naszrallah megtorlást ígért a csipogóbombás támadásokért, amelyekért Izraelt tette felelőssé. Izrael nem kommentálta a kommunikációs eszközök felrobbantását, de az erősödő erőszak azután történt, hogy bejelentette, hogy háborús céljait Libanonnal közös északi határára helyezi át.

Izrael így robbanthatta fel a Hezbollah csipogóit

Izrael szintet léphetett a Hezbollahhal folytatott háborúban a libanoni robbanáscunamival. Kérdés, hogy a zsidó állam miért a szeptember közepét választotta arra, hogy felrobbantsa a milícia harcosai zsebében elrejtett csipogóbombákat, és egyáltalán hogyan alakíthatta át azokat robbanóeszközzé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.