BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hollandiában börtönre ítéltek két pakisztáni vezetőt, akik Geert Wilders megölésére buzdították a követőiket

Az illetékes holland bíróság kedden kihirdetett ítéletében börtönbüntetést szabott ki két pakisztáni állampolgárra, egy vallási vezetőre és egy politikai párt vezetőjére, akik a holland Szabadságpárt (PVV) elnöke, Geert Wilders megölésére buzdították követőiket.

Az ügyben eljáró holland bíróság hétfői sajtóközleménye szerint 14 év börtönbüntetésre ítélték Muhammed Asraf Dzsalali 56 éves vallási vezetőt a „Geert Wilders elleni, terrorista szándékkal elkövetett felbujtás és merénylettel való fenyegetés miatt”.

THE HAGUE - PVV leader Geert Wilders arrives for a new round of discussions between informant Kim Putters and the party leaders of the House of Representatives. ANP BART MAAT netherlands out - belgium out (Photo by BART MAAT / ANP MAG / ANP via AFP)
Két pakisztáni vezető is Geert Wilders jobboldali pártelnök meggyilkolására buzdította a követőit / Fotó: Bart Maat / ANP MAG / AFP

A vád szerint Dzsalali azt ígérte követőinek, hogy jutalmat kapnak a túlvilágon, ha megölik a holland politikust.

Az ítélet szerint négy év börtönbüntetést kapott Szaad Husszain Rizvi, a Tehrík-i-Labbaik Pakisztán (TLP) nevű párt 29 éves vezetője gyilkosságra való felbujtás és gyilkossággal való fenyegetés miatt. Közölték: a bíróság hihetőnek, és emiatt a közbiztonságra veszélyesnek találja, hogy Dzsalali követői komolyan vették a felhívást.

Elmondták továbbá, hogy a vallási vezető angolul is megtette nyilatkozatait, a szélesebb körű nemzetközi közönséget is megszólítva ezzel. A bíróság a felhívást terrorista szándékkal elkövetett bűncselekménynek tekinti – húzták alá.

A NOS című holland nyelvű napilap internetes oldalán arról tájékoztatott, hogy a pakisztáni vallási vezetőt és a politikai párt vezetőjét hétfőn, távollétükben állították bíróság elé. Mivel a bíróság döntését szintén az elítéltek távollétében hirdették ki, a holland hatóságok jogi segítséget kértek Iszlámábádtól az ítélet kézbesítéséhez. Hollandia nem kötött kiadatási megállapodást Pakisztánnal – emlékeztettek.

Wilders, aki nem szólalt fel a tárgyaláson, az ítélet kihirdetését követően azt mondta: elégedett a bíróság döntésével. A holland politikus reményét fejezte ki, hogy a holland kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az elítéltek letöltsék büntetésüket – tájékoztatott a holland napilap.

Ez a második alkalom, hogy egy holland bíróság külföldit távollétében ítélt el egy holland politikus megfenyegetése miatt. Tavaly szeptember közepén egy hágai bíróság 12 év börtönbüntetésre ítélt egy pakisztáni volt hivatásos krikettjátékost, aki pénzjutalmat ajánlott fel Geert Wilders megöléséért.

A 37 éves pakisztáni férfi, Khalid Latif 2018-ban tett közzé az interneten egy videót, amelyben körülbelül 21 ezer eurót (mai árfolyamon mintegy 8 millió forint) ajánlott fel annak, aki megöli a holland parlamenti képviselőt.

A tavaly, illetve az idén elítélt pakisztániak azt követően szólítottak fel Wilders megölésére, hogy a holland politikus karikatúrapályázatot hirdetett meg Mohamed prófétáról. A pályázat zavargásokhoz és tiltakozásokhoz vezetett több muszlim országban, különösen Pakisztánban és Afganisztánban. Volt, ahol a tüntetők holland zászlókat és Wilders fotóit égették el. A politikus végül elállt a verseny megtartásától.

Wilders ellen több alkalommal indult per gyűlöletbeszéd, kisebbségek elleni uszítás és diszkrimináció vádjával. Az illetékes bíróságok szerint a képviselő tudatosan és megfontoltan tett kirekesztő megjegyzéseket, és szándékosan sértette meg a Hollandiában élő, bevándorló hátterű kisebbségi közösségek tagjait.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.