BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izrael nem hagyja félbe a munkát: megölték a Hamász libanoni vezetőjét

Magas rangú terroristákkal végzett Izrael Bejrútban. Hétfő hajnalban drónok csapódtak be Libanon fővárosának központjában. A Hamász azt közölte, hogy a támadás célpontja a szervezet libanoni vezetője volt. Fateh Sherif Abu el-Amin és a családja is meghalt az izraeli támadásban.

A hétfő hajnali légi csapás végzett a Hamász libanoni vezetőjével és egész családjával Bejrútban. Izrael már hetedik napja támadja a Libanon fővárosát, hétfőn pedig drónokkal felrobbantottak el lakóházat Bejrút központjában. Kiderült, hogy ez volt Fateh Sherif Abu el-Amin, a palesztin terrorszervezet libanoni vezetőjének az otthona.

Izrael megölte a Hamász libanoni vezérét Bejrútban.
Magas rangú Hamász-vezérrel végzett Libanonban Izrael / Fotó: AFP

Abu el-Amin halálát a Hamász megerősítette. Emellett egy másik palesztin fegyveres csoport, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) is közleményt adott ki, miszerint három vezetőjük vesztette életét Bejrútban, egy izraeli támadásban.

A Reuters beszámolója szerint a drónok egy lakóház felső emeletébe csapódtak be.

Izrael nem reagált a támadás hírére.

Izrael egyre gyakrabban hajt végre támadásokat a Hezbollah, a Hamász és a jemeni húszi lázadók fontosabb központjai ellen. Egy ilyen támadásban halt meg Haszan Naszrallah is, a Hezbollah vezetője, aki az arab világ egyik legnagyobb elismerésnek örvendő személyisége volt. Az Egyesült Államok attól tart, hogy az izraeli agresszió hamarosan a közel-keleti konfliktus eszkalálódni fog.

A libanoni egészségügyi minisztérium közölte, hogy 

az elmúlt két hétben több mint 1000 libanoni halt meg és 6000 megsebesült. 

Azt nem közölték, hogy ebből hányan voltak civilek. A kormány szerint egymillió embernek, a lakosság ötödének, kellett elhagyni z otthonát.

Izrael közölte, hogy folytatni fogja a harcát a Hamász, a Hezbollah és minden más szervezet ellen, akik fenyegetik a zsidó államot. A jelenlegi konfliktus majdnem egy éve robbant ki, amikor a Hamász terroristái váratlanul behatoltak Izraelbe, sokakat megöltek és több száz civilt elhurcoltak.

Izzik a levegő, Irán újabb szövetségesére mért csapást Izrael

Izrael egy éve háborút vív az Irán támogatta Hamásszal és hajszál közelségbe került ugyanehhez a libanoni Hezbollahhal a napokban. A húszi felkelők Jemenben szintén Irán támogatását élvezik, és vasárnap rájuk is csapást mért az izraeli hadsereg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.