BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 358. napja – Menekülnek Bejrútból, megölték a Hezbollah vezetőjét

Bejrút izraeli támadás alatt, a Hezbollah a célpont, a civilek menekülnek Lebanon Israeli Airstrike Beirut
Összefoglaló:
Bejrút izraeli támadás alatt, a Hezbollah a célpont, a civilek menekülnek Lebanon Israeli Airstrike Beirut

Az izraeli háború 358. napja – Menekülnek Bejrútból, megölték a Hezbollah vezetőjét

Izrael tovább bombázza a szomszédos Libanon fővárosát. A Hezbollah ellen irányul a támadás, a civilek menekülnek.

Folytatja szombaton az izraeli hadsereg Bejrút, a libanoni főváros déli külterületeinek bombázását. Ez az Izraellel szemben ellenséges Hezbollah síita milícia fellegvára. A civilek menekülnek.

Lebanon Israeli Airstrike Beirut
Bejrút izraeli támadás alatt, Tel-Aviv szerint a Hezbollah a támadások célpontja, a civilek menekülnek a városból / Fotó: Middle East Images via AFP

Az al-Manar helyi csatorna szerint, amely a Hezbollahhoz köthető, szombat hajnalban legalább öt városnegyedet ért támadás délen.

A családok százával menekülnek a környékről zsúfolt autókban. A menekülést éjszaka még az is nehezítette, hogy a fővárosban forgalmi dugók alakultak ki. Normálisan az utcák ilyenkor kihaltak, és ezúttal sötétség is volt, mert nincsen áram. 

Az izraeli hadsereg a Telegram alkalmazáson közölte: hogy péntek este csapásokat hajtott végre Bejrút térségébe. A célpontok olyan polgári épületek voltak, amelyeket fegyverraktáraknak, netán lőszergyárnak használtak, vagy a Hezbollah parancsnoki központjának. A Hezbolah cáfolta, hogy lakóházakba fegyverraktárakat telepített volna.

A Hezbollah vezetője, Haszán Naszrallah meghalt

Izrael korábban jelezte, hogy a Hezbollah főhadiszállását bombázta a térségben. Több izraeli tévécsatorna szerint a Hezbollah vezetője volt a célpont. 

Feltételezések szerint mégis meghalt a tegnapi izraeli támadásban a Hezbollah vezetője, Haszán Naszrallah
A két dél-bejrúti izraeli támadás célpontja, a síita párt vezetőjének, Haszán Naszrallahnak a sorsa még mindig nem ismert. Meg nem erősített pletykák keringenek: Tel Avivhoz közeli források „valószínűnek” minősítik a halálát, mivel „nehéz elhinni”, hogy túlélte a rajtaütéseket. A Hezbollahhoz közel álló források, ahogy a Reuters írja, Naszrallahot „elérhetetlennek” tartják.

Naszrallah megölését az izraeli hadsereg szombaton délelőtt megerősítette.

A bejrúti repülőtér környéke is kapott a csapásokból: az izraeli hadsereg az éjszaka azt közölte, hogy harci gépei itt azt igyekeznek megakadályozni, hogy Irán a Hezbollahhoz fegyverszállítmányokat juttasson el.

Csapásokat hajtottak végre a Hezbollah ellen a dél-libanoni Szúr térségében és a keleti Bekaa régióban, a Hezbollah fészkében. A Hezbollah szombaton bejelentette, hogy volt válasza: rakétákat lőttek ki Észak-Izraelre.  Közleményükben azt írtál: Fadi-1 típusú rakétákkal vette célba az észak-izraeli Kabri kibucot, válaszul Izrael „barbár” támadásaira, amelyeket „városok, falvak és civilek” ellen intézett Libanonban.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.