BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Prigozsin: súlyos titkokra derült fény egy évvel a Wagner-vezér halála után – a legnagyobb nyugati bankok segítették

A JPMorgan és a HSBC is továbbított a zsoldossereghez köthető utalásokat. A Prigozsinra és az oroszokra kirótt szankciók nem előzték meg: a Wagner-csoport vezetője ugyan már ekkor is szankciók alatt állt, ám szudáni cége még nem szerepelt a szankciós listán.

Többek között a JPMorgan Chase és a HSBC is továbbította az egykori Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsin afrikai cégeinek az utalásait – derül ki a Center for Advanced Defense Studies (C4ADS) nevű washingtoni agytröszt friss jelentéséből.

wagner-csoport, prigozsin
A Wagner egykori vezére a nyugati bankokat is rászedte/Fotó: AFP

A bankok nem tudtak arról, hogy egy Wagner-cég pénzét továbbítják

A kiszivárgott iratok szerint a Wagner egy szudáni fedőcége, a Meroe Gold bányavállalat 2017-ben ipari felszerelést tudott vásárolni Kínából úgy, hogy az utalások a JPMorgan és a HSBC rendszerein is keresztül futottak. Bár Prigozsint már 2016-ban szankcionálták az amerikaiak, 

a Meroe Gold akkor még nem szerepelt a szankciós listákon, oda csak 2018-ban került fel, min Prigozsin által ellenőrzött vagy tulajdonolt vállalkozás.

Arról nincs szó, hogy a bankok tisztában lettek volna azzal, hogy Prigozsin vagy a Wagner-csoport utalását továbbítják, ahogy arról sincs szó, hogy az egykori zsoldosvezérnek, esetleg cégeinek lett volna számlája a nyugati bankoknál.

A nyugati pénzügyi rendszer nélkül nem tudott volna Afrikában terjeszkedni a hírhedt zsoldossereg

A C4ADS jelentése szerint a tranzakciók bizonyítják, hogy Prigozsin és a Wagner-csoport nem lett volna képes afrikai hídfőállást kiépíteni anélkül, hogy hozzáfért volna legitim pénzügyi szereplők szolgáltatásaihoz. A szervezet szudáni és közép-afrikai köztársasági növekedése legális és illegális rendszerek összefonódásának az eredménye a think tank véleménye szerint – írja a Financial Times.

A jelentés rámutat, hogy a természeti erőforrások kizsákmányolásának kezdeti szakaszában a nemzetközi szankciók alá vont Wagner-csoport pénzügyi szolgálatókra és szállítmányozási hálózatokra támaszkodott bevételszerzés és készletek mozgatása terén.

Miután a Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen zendülést vezető Prigozsin magángépe tavaly augusztusban lezuhant, a Wagner afrikai szervezeteinek irányítását az orosz hadügyminisztérium vette át.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.