BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bejrút belvárosát is bombázza már Izrael

A belvárosi területet nem tartják a Hezbollah fészkének. Az sem világos, hogy ki volt a célpont és eltalálták-e, viszont több mint tízen meghaltak és többtucatnyian megsebesültek a légicsapásban.

Ismét Bejrút belvárosát bombázta Izrael csütörtök este, legalább 18 embert megölve és 48-at megsemmisítve a libanoni egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint. Egy libanoni biztonsági forrás között a célpontok között egy Hezbollah-vezető is volt.

bejrút,
Fotó: AFP

A megcélzott Hezbollah-vezető személye nem egyértelmű, és a légitámadás egy olyan negyedben pusztított, ami jókora távolságra van a libanoni főváros déli külvárosaitól, amit a Hezbollah bázisának tartanak. A most támadott városrészt korábban nem érték légicsapások. A déli külvárosokra ugyanakkor újabb evakuációs parancsot adott ki az izraeli hadsereg, sokszor kifejezett épületeket is megnevezve.

A nap folyamán a Reuters szerint 

Izrael a dél-libanoni civileket is figyelmeztette, hogy ne térjenek haza, ha nem akarnak kereszttűzbe kerülni, 

míg korábban a libanoni ENSZ békefenntartó misszió, az UNIFIL számolt be arról, hogy egy őrtornyukat kilőtte egy izraeli tank. Izrael ENSZ-nagykövete, Danny Danon felszólította az UNIFIL-t, hogy vonuljon öt kilométerrel északabbra, hogy ki kerüljön a veszély útjából.

A múlt héten Izrael már figyelmeztette az ENSZ békefenntartókat, hogy álljanak készen az indulásra, hogy megtudják őrizni biztonságukat. Danon azt is elmondta, hogy Izrael nem szándékozik Libanonban maradi, ám kénytelen lesz, hogy a határ izraeli oldalán mintegy 70 ezren visszatérhessenek otthonaikba.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.