BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bejrút elleni rakétaesővel kezdte a háború évfordulóját Izrael

Libanon fővárosában újabb nagy robbanások hallatszottak éjjel. Az izraeli hadsereg a Hezbollah fegyverraktárait bombázta Bejrút déli kerületeiben.

Hétfőre virradó éjjel újabb hatalmas robbanások rázták meg Bejrútot, az izraeli hadsereg (IDF) újabb támadásokat mért a libanoni főváros déli kerületeire. Az IDF közleménye szerint az éjszakai akció során a Hezbollah fegyverraktárait találták el, ami másodlagos robbanásokat idézett elő – számolt be a BBC.

izraeli háború, Bejrút, Libanon, Hezbollah
Bejrút ismét robbanásoktól volt hangos / Fotó: Etienne Torbey / AFP

A sikeres támadás ellenére nem felhőtlen az öröm Tel-Avivban sem. Az izraeli katonai szakértők azt vizsgálják, miként sikerült vasárnap este öt, Dél-Libanonból kilőtt rakétának áthatolnia Izrael légvédelmén és felrobbannia Haifa kikötővárosban. A rakéták egy éttermet, egy házat és egy főutat találtak el, tíz ember sebesült meg, többségében civilek. A Hezbollah azt állítja, hogy katonai célpontokat lőtt a támadás során.

Az újabb erőteljes akcióra október 7-ére virradó éjjel került sor, ami a konfliktus kirobbanásának egyéves évfordulója. A Hamász fegyveresei 2023. október 7-én rohanták le Izraelt, a terrortámadás során 1200 ember öltek meg, és 251-et ejtettek túszul. A túszok közül sokakat sikerült kiszabadítani, de sokan életüket vesztették, többen pedig még egy év elteltével is a terrorszervezet fogságában van. A Hamász vezette egészségügyi hatóság tájékoztatása szerint az elmúlt egy év leforgása alatt körül-belül 42 ezer ember vesztette életét a Gázai övezetben.

Szijjártó Péter: ismét sikeres evakuációs műveletet hajtottunk végre

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombat este a Facebook-oldalán számolt be róla, hogy elhagyta Libanon légterét a Szlovákia által küldött mentesítő járat, fedélzetén kilenc magyar állampolgárral és egy libanoni családtaggal.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.