BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izrael megölte a Hezbollah fegyvereseinek főparancsnokát – lassan nem lesz, aki irányítsa a terrorszervezetet

Az izraeli hadsereg egy légi támadás során megölte Suhail Husszein Husszeinit, aki többek között a Hezbollah fegyveres csoportjait irányította. Haszan Naszrallah vezér után ő lehetett az egyik legnagyobb hatalommal rendelkező Hezbollah-parancsnok.

Libanont egymás után érik az izraeli csapások: kedd hajnalban a Hezbollah bejrúti főhadiszállásának főparancsnokát sikerült semlegesíteni. Az izraeli hadsereg (IDF) közlése szerint sikeresen megölték Suhail Husszein Husszeinit, aki a Hezbollah bejrúti fegyveres csoportjainak logisztikájáért, költségvetéséért és irányításáért volt felelős. Izrael hétről hétre egyre több terrorvezért iktat ki, mégsem tűnik úgy, hogy egyhamar vége lesz a fegyveres harcoknak.

Izrael megölte a Hezbollah fegyvereseinek főparancsnokát – lassan nem lesz ki irányítsa a terrorszervezetet
Izrael megölte a Hezbollah fegyvereseinek főparancsnokát – lassan nem lesz, aki irányítja a terrorszervezetet / Fotó: ANWAR AMRO

A bejrúti Hezbollah-vezér nem csak a helyi egységek irányításáért felelt. Az IDF elmondta, hogy 

Husszeini döntő szerepet játszott az Irán és a Hezbollah közötti fegyverszállításban, és ő volt a felelős a fejlett fegyverzet elosztásáért a Hezbollah egységei között.

Az izraeli hadsereg közleményéből az is kiderül, hogy Husszeini tagja volt a Dzsihád Tanácsnak, a Hezbollah magas rangú katonai vezetői tanácsának – írja a Sky News. Ezen kívül Husszeini a Hezbollah legérzékenyebb projektjeinek költségvetéséért és logisztikai irányításáért is felelt, beleértve a speciális műveleteket, például az Izrael elleni terrortámadások koordinálását Libanonból és Szíriából. Tehát Husszeini halála elég mélyen érinti a terrorszervezet működését. 

Putyin és Erdogan egyeztettek Izrael helyzetéről

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök megvitatott több aktuális kétoldalú és nemzetközi témát, köztük a közel-keleti helyzet veszélyes alakulását. A vezetők megerősítették, hogy az október 22–24-én megtartandó kazanyi BRICS-csúcstalálkozón kétoldalú különtalálkozót is tartanak majd. Erdogan korábban elég hevesen nyilatkozott Izraelről és a zsidó állam vezetőiről: „Izrael előbb-utóbb megfizeti majd az árát annak a népirtásnak, amelyet egy éve indított el a palesztinok ellen”.

Pontosan 365 napja 50 ezer testvérünket mészárolták le, többségében nőket és gyerekeket. Az emberiség összefogott Hitler ellen, és most is hasonlóan fogunk cselekedni Netanjahu és az általa vezetett gyilkosok esetében

– írta a török elnök, megismételve: Izrael számtalan emberiség ellen elkövetett és háborús bűnért felelős.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.