BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izrael állítja: nem támadta a legnagyobb bejrúti kórházat

Sok halálos és sebesült áldozata van egy izraeli légitámadásnak a legnagyobb bejrúti kórház közelében. Izrael azzal védekezik, hogy nem támadta a kórház épületét.

Az izraeli légierő újabb légicsapásokat mért az Iránból támogatott Hezbollah síita szervezet infrastruktúrájára Bejrútban, de nem támadta a legnagyobb libanoni kórházat – közölte kedden az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője, reagálva arra, hogy libanoni közlés szerint a kórház közelében izraeli légtámadásban sokan meghaltak és megsebesültek.

Death toll rise to 13 following Israel's attack around the Rafic Hariri Hospital in Beirut
BEIRUT, LEBANON - OCTOBER 22: Search and rescue operations continue in the area after an Israeli airstrike during the night around the Rafic Hariri State Hospital in Beirut, Lebanon on October 22, 2024. The death toll has risen to 13, with 57 people injured. Murat Sengul / Anadolu (Photo by Murat Sengul / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: Murat Sengul / Anadolu / AFP

A bejrúti egészségügyi minisztérium szerint súlyos izraeli légitámadás érte a libanoni fővárost, a legnagyobb állami kórház közelében, és 13 ember – köztük egy gyermek – meghalt, további 57 pedig megsebesült. A Rafík Haríri Kórházban is kisebb károk keletkeztek az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó fotósa szerint.

A kórház Bejrút déli külvárosának peremén található, az Irán-barát Hezbollah síita szervezet egyik fellegvárában, amelyet Izrael hetek óta intenzíven bombáz. 

Tovább zajlik a légiháború

Az izraeli légierő keddre virradóra támadta a Hezbollah több más létesítményét, köztük a bejrúti haditengerészeti bázist, amelyen gyanúja szerint a milícia is tart hajókat, valamint kísérleteket és fegyvereseinek kiképzését végzi. Közben az izraeli szárazföldi erők is folytatják a Hezbollah dél-libanoni létesítményei elleni támadásokat.

Az IDF szóvivője szerint a Hezbollah kedd hajnalban ismét rakétákkal támadta Izrael középső részét, emiatt ebben az országrészben megszólaltak a légoltalmi szirénák. Az IDF közölte: a rakéták többségét elfogták, de egy becsapódott lakatlan helyen. A Hezbollah utólag közölte, a támadással a Vaskupola légvédelmi rendszer Tel-Aviv melletti ütegét vette célba.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala elítélte a civil létesítményekben okozott súlyos károkat, amelyeket a Hezbollah bankhálózata elleni bombázás okozott. Az AFP hivatalos adatokon alapuló számítása szerint legkevesebb 1489 ember vesztette életét Libanonban szeptember 23-óta, amikor is az izraeli támadások intenzívebbé váltak.

Iránnak kémkedő izraelieket tartóztattak le – évek óta szállították az információt

Hét izraeli állampolgárt tartóztattak le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kémkedtek Iránnak, és több száz feladatot hajtottak végre Teherán megbízásából. A gyanúsítottak mind zsidó származásúak, Haifában vagy az ország északi részén élnek. A letartóztatottak között van egy katona, aki dezertált a hadseregből, valamint két kiskorú is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.