BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az izraeli háború 363. napja – Izrael lecsapott Bejrút szívére, sokan meghaltak

Szerdán megtörtént az első szárazföldi összecsapás az izraeli hadsereg és a libanoni Hezbollah harcosai között. Az IDF fokozta a térségben a hadműveletek intenzitását, a gyalogságot páncélos egységekkel támogatta meg. Csütörtök hajnalban az izraeli légierő lebombázta Bejrút központját. A libanoni parlament melletti épület megsemmisült.

Izrael lebombázta Bejrút központját csütörtök hajnalban. Legkevesebb hatan meghaltak a támadásban. A zsidó állam azt követően pusztított a libanoni főváros szívében, hogy szerdán a legvéresebb napját élte át az izraeli hadsereg Dél-Libanonban.

Izrael
Izrael lebombázta Bejrút központját, a parlament majdnem magsemmisült / Fotó: AFP

A jelenlegi konfliktus kirobbanása óta nem esett el annyi katona egy nap alatt, mint szerdán. Tavaly október 7. óta 716 izraeli katona halt meg, közülük 346-an a Hamász irányította Gázai övezetben. A libanoni offenzívában nyolc izraeli katona vesztette életét, mind 21–23 évesek voltak.

A csütörtök hajnali légi csapások egy a libanoni parlament melletti épületet értek. A halottak mellett hét sebesültről is tudni.

Három rakéta Bejrút külvárosában, Dahiyeh negyedben csapódott be. A múlt héten Izrael ebben a kerületben végzett a Hezbollah vezetőjével, Haszan Naszrallah sejkkel.

Az izraeli hadsereg üzenetet küldött a dél-libanoni lakosoknak. Arra szólították fel a civileket, hogy ha kedves az életük, akkor nem térnek vissza az otthonaikba addig, amíg az IDF nem jelenti, hogy a helyzet biztonságos. Az izraeli katonák a síita terrorszervezet rejtett rakétakilövő állomásait és bunkereit keresi az ország déli részein.

Irán keddi átfogó rakétatámadása után Izrael fokozta a szárazföldi hadművelet intenzitását Libanonban. További gyalogos egységeket és páncélos századokat küldött a térség megtisztítására.

A Hezbollah azt jelentette, hogy a harcosai szembeszálltak a megszálló izraeli hadsereggel. Ez volt az első szárazföldi összecsapás a két erő között hosszú idő után. A Hezbollah sikerként számolt be róla, hogy rakétákkal megsemmisítettek három izraeli tankot.

Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu egy videóüzenetben azt közölte, hogy az Irán vezette háború csúcspontján vannak. A kormányfő ígéretet tett rá, hogy a „gonosz erői nem fogják elpusztítani a zsidó államot”.

Azonnali tűzszünetet sürgetett Izrael és a Hezbollah között a libanoni kormányfő

Libanonnak azonnali tűzszünetre van szüksége Izrael és a Hezbollah síita milícia között – jelentette ki szerdán Nadzsib Mikáti ügyvezető libanoni kormányfő.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.