BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Majomhimlő: a legveszélyeztetettebb korosztály biztonságba kerülhet

A WHO jóváhagyta a Bavarian Nordic serdülők számára készült majomhimlő elleni oltását.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn jóváhagyta a Bavarian Nordic majomhimlő elleni oltását a 12 és 17 év közötti serdülők számára. Ezt a korcsoportot különösen veszélyeztetettek – számolt be a Reuters.

Palms of a patient with a case of monkeypox, majomhimlő, Kongó,
A WHO jóváhagyta a Bavarian Nordic serdülők számára készült majomhimlő elleni oltását / Fotó: BSIP / AFP

A WHO augusztusban két éven belül másodszor nyilvánította globális közegészségügyi vészhelyzetnek a fertőzést, miután a vírus új típusa átterjedt a Kongói Demokratikus Köztársaságból az ország szomszédaira. Az ENSZ szeptemberben engedélyezte a vakcina alkalmazását, mint az első oltást a himlő ellen felnőtteknél, megkönnyítve ezzel a súlyosan sújtott afrikai országok számára az oltóanyaghoz való hozzáférést. 

A gyermekek, serdülők és a legyengült immunrendszerűek különösen érzékenyek a majomhimlőre, amely jellemzően influenzaszerű tüneteket és gennyel teli bőrelváltozásokat okoz. 

A WHO legfrissebb döntése azután született, hogy az Európai Unió szeptemberben jóváhagyta a serdülőkorúak vakcinájaként használható gyógyszert.

A dán biotechnológiai cég egy klinikai vizsgálat elvégzésére készül, hogy 

felmérje a vakcina biztonságosságát a 2 és 12 év közötti gyermekeknél is.

A Coalition for Epidemic Predence Innovations által részben finanszírozott kísérlet várhatóan októberben kezdődik. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága is jóváhagyta a Bavarian’s oltást, de csak 18 éves és idősebb felnőtteknél, bár sürgősségi felhasználási engedélyt adott a serdülőkorúak körében történő alkalmazására.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.