BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Recesszió érkeztét jósolja az Európai Bizottság, de csak rövid távra pesszimista

Lehet, hogy már benne is vagyunk. A negyedévente frissített előrejelzés szerint az eurót használó országok összesített belföldi összterméke a negyedik negyedévben már zsugorodik, és a jövő év első negyedében ez folytatódik. Németországot különösen nagy csapás éri.

Az idén nagyobb lehet az euróövezet GDP-növekedése a vártnál, csakhogy jövőre az eddig gondoltnál nagyobb visszaesés jöhet – ezt jósolja az Európai Bizottság negyedévente frissített uniós gazdasági előrejelzése.

Daily Life In Brussels
Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP

Ami az eurózónát használó 19 ország egészét illeti, a brüsszeli szakértők szerint a negyedik negyedévben recesszió kezdődhet, ami jövőre az első negyedévben folytatódik.

Az év vége felé közelítünk, amikor Oroszország a háború sötét árnyékát vetíti a kontinensünkre

– idézi a Reuters Paolo Gentilonit, a bizottság gazdasági biztosát.

A jelentés a Fordulópontnál az EU gazdasága címet viseli, de a várt két negyedéves recesszió ellenére a szakértők nem számítanak rá, hogy számottevően romlana az euróövezet munkanélküliségi rátája, aggregált deficitje, adóssága vagy folyó fizetési mérlege. Az aggregált költségvetési deficit például jövőre mérsékelten emelkedhet az erre az évre prognosztizált 3,4-3,5 százalékról (ami már a korábbi maastrichti kritériumok felett van, csakhogy a pandémia jelentkezése óta a szabályokat fellazították, és a sorban jövő válságok közepette nem állt vissza a régi szigor).

Az Európai Unió egészében a jelentés szerint idén 3,3, az eurózónában 3,2 százalékkal nőhet a GDP. A nyári jelentés még 2,7 százalékot jósolt.

A háború elmondhatatlan szenvedést és rombolást okoz Ukrajnában – fogalmaz a jelentés –, de a hatásai nemzetköziek, és az EU a leginkább kitett gazdaságok közé tartozik földrajzi közelsége és nagy – bár csökkenő – függősége okán a fosszilis energia behozatalától. Az emelkedő infláció már a háború előtt visszafogta valamelyest a pandémia után jelentkező optimizmust, ennek ellenére a növekedés az év első felében meghaladta a várakozásokat. 

Múlónak jósolják a visszaesést

A harmadik negyedévben folytatódott a növekedés, bár már lassuló mértékben, de a külkereskedelmi sokk áthatja a gazdaságot. Erőteljesen csökkent a háztartások vásárlóereje, és drámai mértékben romlott a fogyasztói hangulat, miközben az üzleti szektort is magas költségek, szűk kínálati keresztmetszetek sújtják, nehezebb finanszírozáshoz jutnia és nőtt a bizonytalanság.

A jövőre folytatódó recesszió ellenére az év egészét tekintve nem lesz visszaesés 

Brüsszel szerint az unióban, de növekedés se nagyon: mindössze 0,3 százalék.

Európa beteg embere Németország, Magyarország még jól van

Ez az átlag, nem mindenki növekszik, Európa legnagyobb gazdasága, Németország például – Közép-Európa legfontosabb gazdasági partnere – jövőre visszaesik Brüsszel szerint. 

 

A német gazdaság Magyarország számára is kiemelten fontos, de ezúttal nem osztozunk a sorsukban. 

Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon kiemelte a jelentésből, hogy Magyarország GDP-jét messze az uniós átlag felett várja növekedni Brüsszel az idén, és még a nyári jelentésnél is nagyobb szám az új prognózis. 

A szankciók jövőre recesszióba taszíthatják az európai gazdaságokat. Azon dolgozunk, hogy Magyarország a romló környezetben is elkerülje a válságot

– írta a miniszter, visszhangozva a Figyelő Top200 gáláján csütörtökön hangoztatott üzenetét

A bizottsági előrejelzés szerint egyébként a magyar gazdaság jövőre satufékez az infláció megtépázta lakossági vásárlóerő és a felszökött importszámla miatt, a növekedés mindössze 0,1 százalék lesz, mielőtt 2024-ben 2,6 százalékra gyorsul. Sőt, a bizottsági előrejelzés kockázatokat említ.

Az energiaellátás megszakadásai nagy gazdasági hatással járhatnak, mert Magyarország lehetőségei az oroszországból jövő olaj- és gázimport kiváltására rövid távon korlátozottak

írták. 

 

Az infláció nyűg marad 

Ami az inflációt illeti, idén kiemelkedően magas, jövőre kevésbé magas, de még mindig nagyon nagy mértékű inflációra számít a jelentés. 

Az éves átlag az unióban 9,3, az euróövezetben 8,5 százalék lehet. A különbség azt tükrözi, hogy a keleti tagállamokban jóval magasabb az infláció, mint az euróövezetben. Nem is csak ennyivel, hanem sokkal többel, de az euróövezet jóval nagyobb gazdasági súlyt képvisel, így az uniós átlagot csak mérsékelten rontják a hagyományosan általában nagyobb drágulásra hajlamos közép-európai gazdaságok.

Jövőre az unió egészében átlagosan 7 százalék lehet az infláció.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.