BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csírájában fojtanák el Amerikában a digitális dollár ügyét

A törvényhozók tartanak a digitális jegybankpénzek bevezetésének következményeitől.

Két törvényjavaslaton keresztül akadályozná meg az amerikai képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága a digitális dollár bevezetését – árulta el a bizottság elnöke, Patrick McHenry. 

Digital,Dollar,Bill,On,Blurry,Tech,City,Background,With,Binary
Fotó: Shutterstock

A törvényjavaslatok részleteinek aprólékos kidolgozása még folyamatban van, de annyit McHenry azért már elárult: két irányból helyeznének béklyót a Fed esetleges digitalizációs törekvéseire.

Az egyik tervezet a digitális jegybankpénz (CBDC) elindításához szükséges pilot program megelőzésére lesz hivatott (Digital Dollar Pilot Prevention Act), mely egyenesen kongresszusi jóváhagyáshoz kötné a próbaüzemek esetleges elindítását, a másik pedig a Fed egyik alapokmányába tenne bele egy olyan kiegészítést, miszerint egyrészt tilossá válna a jegybank számára a lakosság irányába bizonyos termékeket vagy szolgáltatásokat kínálni, illetve belekerülne egy olyan mondat is, mely kifejezetten a CBDC-k létrehozását és használatát tiltaná meg.

A Fed nem kínálhat központi banki digitális valutát vagy bármely más hasonló digitális eszközt még közvetve, pénzügyi intézményen vagy más közvetítőn keresztül sem magánszemélynek

– áll a törvényjavaslatban.

A Fed egyébként korábban ugyan tagadta, hogy bármilyen döntést hozott volna CBDC-k kibocsátásával kapcsolatosan, és leszögezte, hogy törvényi jóváhagyás nélkül ilyenre nem is vetemedne, ám a jegybank San Francisco-i ága meghirdetett olyan pozíciókat, melyek a digitális jegybankpénz fejlesztését voltak hivatottak elősegíteni, betekintést engedve ezzel a jegybankárok legalább egy részének jövőképébe.

A digitális jegybankpénzek kérdése egyelőre erősen megosztó a világ jegybankárai körében: az EKB nemrég tette közzé állásfoglalását, melyben kiemelték, továbbra is napirenden tartják a CBDC-k kérdését, míg Oroszország már egyenesen a pilot projekt részleteinek kidolgozásánál tart.

A nemzeti devizák digitalizálásának kérdését jelenleg 130 ország vizsgálja, a CBDC-knek azonban előnyei szinte ugyanolyan szép számban vannak, mint hátrányai: támogatói a digitalizálódó világ fejlődéséhez elengedhetetlen elemként tartják számon, ellenzői pedig elsősorban a készpénz nyújtotta privátszféra felszívódásától tartanak.

A digitális pénz is a kulturális háború frontvonalába került

Még nem valóság, de máris sokan ellenzik a digitális jegybankpénzt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.