BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Újabb Eurofighter harci repülőket vásárol Olaf Scholz a német hadseregnek 
05 June 2024, Brandenburg, Schönefeld: Federal Chancellor Olaf Scholz (SPD,M,r), stands in front of a Eurofighter during the opening tour of the International Aerospace Exhibition (ILA) on the grounds of Berlin Brandenburg Airport (BER) with Franziska Giffey (SPD, M), Berlin Senator for Economics, Energy and Public Enterprises, and Volker Wissing (FDP, r), Federal Minister of Transport and Digital Affairs, among others. The trade fair will take place from June 5 to 9, 2024 under the motto "Pioneering Aerospace". Photo: Sebastian Christoph Gollnow/dpa (Photo by Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Németország fegyverkezik: újabb Eurofighter harci gépeket vásárolhat

Olaf Scholz kancellár újabb harci gépek vásárlását ígérte, miközben még nem tudni, honnan lesz rá forrás. Húsz Eurofightert rendelhetnek jövőre a német hadsereg számára, de még ez sem lesz elég a védelmi képességek megfelelő szintre emeléséhez.

Németország további húsz darab Eurofighter repülőgépet rendel – jelentette be Olaf Scholz kancellár a berlini ILA repüléstechnikai vásáron, szerdán.

Újabb Eurofighter harci repülőket vásárol Olaf Scholz a német hadseregnek 05 June 2024, Brandenburg, Schönefeld: Federal Chancellor Olaf Scholz (SPD,M,r), stands in front of a Eurofighter during the opening tour of the International Aerospace Exhibition (ILA) on the grounds of Berlin Brandenburg Airport (BER) with Franziska Giffey (SPD, M), Berlin Senator for Economics, Energy and Public Enterprises, and Volker Wissing (FDP, r), Federal Minister of Transport and Digital Affairs, among others. The trade fair will take place from June 5 to 9, 2024 under the motto "Pioneering Aerospace". Photo: Sebastian Christoph Gollnow/dpa (Photo by Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Újabb Eurofighter harci repülőket vásárol Olaf Scholz a német hadseregnek / Fotó: AFP

Scholz hangsúlyozta, hogy minden eddiginél fontosabb egy olyan európai és benne német védelmi szektor megteremtése, amely elegendő fegyvert és lőszert képes gyártani.

Határozottan támogatom a termelési kapacitások fenntartását és bővítését, ezért rendelünk még húsz Eurofightert még ebben a parlamenti ciklusban

– jelentette ki. Berlin eddig 38 repülőgép szállítására szerződött az említett típust gyártó konzorciummal, s a pótrendelést még a jövő őszi parlamenti választás előtt leadják. A brit BAE Systems, az Airbus és az olasz Leonardo együttműködésében készülő gépek ára darabonként elérheti a 4 milliárd eurót, beleértve a logisztikát és a karbantartást is. A hadsereg honlapja szerint jelenleg 138 ilyen harci repülő áll rendelkezésre, ezek alkotják a német harci flotta „gerincét”.

A Bloomberg értesülései szerint a vásárlás időpontja messzi van, a honvédelmi tárca várhatóan jövőre, a választások előtt kér majd jóváhagyást a költségvetési bizottságától az ügyletre.

Elmaradott a német hadsereg felszereltsége

Lesújtó véleményt közölt éves jelentésében a fegyveres erők német parlamenti biztosa, aki szerint katonából és felszerelésből is nagy a hiány. A német hadsereg a 21. században egyes források szerint továbbra is faxot és az 1980-as években gyártott rádiókat használ, az orvosi feljegyzéseket pedig gyakran még mindig papíron őrzik, nem digitálisan.

A német kormány több milliárd euró értékben fejleszti fegyveres erőit, amióta kitört és intenzívebbé vált az orosz–ukrán háború. A döntéshozók például csak az év első felében két haditengerészeti fregatt hadihajót és több száz páncélozott szállító járművet rendeltek 7 milliárd euró értékben.

Scholz újból megígérte a vásáron, hogy Németország hosszú távon teljesíti a NATO arra vonatkozó előírását, hogy a tagállamok a bruttó hazai termék 2 százalékának megfelelő összeget költsenek védelemre. Azt, hogy a kormány ezt hogyan tudja elérni, még kérdéses. 

Az adóbevétel várhatóan alacsonyabb lesz, a túlzott eladósodást pedig tiltják a törvények. Egyelőre úgy tűnik, hogy a következő költségvetésben csak a védelmi tárca keretét nem kurtítják meg.

Németország 2027-ig külön alapot hozott létre a hadsereg fejlesztésére, ám az iparág képviselői szerdán közös nyilatkozatot tettek arról, hogy az összeg messze nem fedezi a hadsereg szükségleteit. Becslések szerint 2028-ig további 100 milliárd euróra kell a célra.

Kiürültek a készletek: Németországnak még több tüzérségi lövedékre lesz szüksége

A német hadsereg már korábban leszerződött a Rheinmetallal egy 1,2 milliárd eurós értékű üzlet keretében több százezer lövedék szállításáról, azonban a védelmi minisztérium még ennél is több lövedék beszerzését tervezi. A német fegyvergyártó az egyik legnagyobb haszonélvezője a háborús sokkot követő európai fegyverkezésnek.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.