A drágulás mentheti meg a frankhiteleseket

Németországban és Franciaországban a várakozásokat meghaladó mértékben növekedett az infláció márciusban. Ez növelheti a nyomást az Európai Központi Bankon (EKB), hogy újra kamatot emeljen, amely erősítené az euró árfolyamát. Ennek következtében a frank/forint keresztárfolyam mérséklődhet.

Németországban a várakozásokat meghaladó mértékben növekedett az infláció, ezzel két és fél éve a legmagasabb szinten áll a pénzromlás üteme márciusban, amelyet az energiaárak emelkedése fűtött elsősorban – jelentette kedden a statisztikai hivatal.

Az Európai Unió által figyelt, harmonizált fogyasztói árindex 2,3 százalékra emelkedett, amelyre 2008 októbere óta nem volt példa.

Szerdán Franciaország statisztikai hivatala is jelentett: 2,2 százalékra emelkedett az infláció márciusban a februári 1,8 százalékról. Ez újabb nyomást gyakorol az Európai Központi Bankra (EKB), hogy folytassa a jegybanki alapkamat emelését.

Az euróövezeti infláció negyedik hónapja haladja meg az EKB 2 százalékos inflációs célját, amely arra kényszerítette a jegybankot, hogy áprilisi ülésén 1 százalékról 1,25 százalékra emelje az irányadó rátát. Az EKB 3 éve nem emelte a jegybanki alapkamatot.

Az euró folyamatos erősödését az elmúlt egy hónapban az a várakozás erősítette, hogy az EKB emelni fogja a kamatot. Erre Jean-Claude Trichet adott jelzést a márciusi kamatdöntést követően: akkor azt mondta, lehetséges, hogy már áprilisban növekszik a kamat.

Az EKB a növekvő inflációs nyomás miatt kénytelen volt emelni a kamatot, mert a bank elsődleges feladata, hogy vigyázzon az árstabilitásra. A kamat emelése erősíti a fizetőeszközt, így az euró jó teljesítményével a frank/forint keresztárfolyam kedvezőbb szintekre kerülhet.

Jean-Claude Trichet az április kamatdöntés után elmondta, hogy figyelemmel követik az infláció alakulását, a kommentár után a Dankse Bank kijelentette, hogy 2-3 hónapon belül újabb kamatemelést vár. Elemzők ebben az évben még két kamatemelést valószínűsítenek.

A BNP Paribas elemzői szerint (a kamat emelése mellett) technikai tényezők segíthetik az euró erősödését. Ha az euró 1,314-es szint fölé kerül a frankkal szemben, és áttöri a 200 napos mozgóátlagot, akkor megnyílik az út a további erősödés felé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.