BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágulás várható az olajpiacon

Több mint négyéves csúcsra emelkedett tegnap az olaj ára, miután az iráni export két és fél éves mélypontra esett. A piac jövő év közepére kerülhet egyensúlyba.

Ismét a hordónkénti 85 dollár fölé emelkedett a Brent árfolyama, a WTI pedig 75 dollár fölé drágult: mindkettő több mint négyéves csúcs.

Az emelkedés oka továbbra is az amerikai szankciók miatt beszűkült iráni olajexport: a Reuters hétfő délutáni becslése szerint a síita állam szeptemberi kivitele napi átlagban 1,6 millió hordóra csökkent, ami két és fél éves mélypont.

A piac bizonytalan abban, meddig eshet még az iráni export. Korábbi becslések szerint napi 0,8-1,2 millió hordó lehet a minimum, de ez is arra épült, hogy egyes kínai finomítók tovább veszik az iráni nyersanyagot. Az utóbbi hetekben azonban egyre több kínai cég jelentette be, hogy leáll a vásárlásokkal.

A világ egyelőre nem tudja kompenzálni az iráni export kiesését – közölte lapunkkal Pletser Tamás, az Erste Bank olajipari szakértője. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és Szaúd-Arábia is eltökélt abban – emlékeztetett –, hogy pótolják a kiesést, de legalább hat-tizenkét hónap kell, mire a szükséges kapacitások beléphetnek. Az elemző hozzátette: a piac amúgy is kételkedik a szaúdi kapacitás volumenében.

Rijád szerint napi 12,5 millió hordót is képesek szállítani, a piac viszont ebből tartósan 11 milliót lát reálisnak. Ráadásul a szaúdi költségvetésnek a 87 dollár körüli ár kényelmes, nem kell tehát sietnie a kapacitás kiépítésével. Középtávon az árfolyam további emelkedése várható. Pletser nem számít arra, hogy jövőre magasabb lesz az átlagár az ideinél, de csak 2019 közepére állhat újra egyensúlyba a piac, akkorra fogja a brazil, amerikai és orosz olaj pótolni a kieső iránit és venezuelait. A határidős piacon a Brent hordója decemberi szállításra 85 dollárba kerül, a jövő márciusi árfolyam tegnap 83,7 dolláron, a júniusi 82,7 dolláron állt. Jövő decemberre a határidős jegyzés 80,3 dollár volt tegnap.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.