BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Dell Technologies - Women in technical professions

Dell: a részvényesek nem fakadtak dalra

A mesterségesintelligencia-ralit meglovagoló Dell Technologiestól túl sokat vártak a befektetők, s ez hirtelen törést okozott a részvényárfolyamban. A Dell megrendelésállománya egészségesen nő, gondot csak az okoz, hogy a költségek időközben elszálltak.

Sokkolta a részvényeseit a világ harmadik legnagyobb számítógépgyártója, a közel 20 százalékos részesedéssel rendelkező amerikai Dell Technologies, amely a frissen publikált negyedéves gyorsjelentéséhez csatolt, csalódást keltő kilátásaival 17 százalékos árfolyamesésnek ágyazott meg. Hozzá kell tenni, hogy a részvényárfolyam az idén megduplázódott a mesterséges intelligencia (MI) területén zajló ralinak köszönhetően. 

Dell, Michael  
ay 2 - Mobile World Congress 2024
Michael Dell előadást tart az MI-korszak kihívásairól /Fotó: NurPhoto via AFP

Michael Dell cége közölte, hogy a nagy teljesítményű, az MI-alkalmazások kiszolgálásához fejlesztett szervereik gyártási költségei a vártnál is magasabbak, s ezt a következő időszak árrése és nyeresége sínyli majd meg. 

Yvonne McGill pénzügyi igazgató elmondta, hogy a termékkörben a felhasználói igényeknek megfelelően egyre nagyobb részt tesznek ki az MI-szerverek, s mivel az ezeken elérhető árrés szerényebb, ez az egész vállalatcsoport eredményére is rányomja a bélyegét – nem kedvező irányban. 

Az MI-szerverek gyártásához szükséges költséges beruházások átmenetileg csökkentik ugyan a profitabilitást, ám ebben a versenyben a lehető legjobb rajtpozíciót akarja felvenni a Dell, ezért inkább erő felett áldoz kapacitásainak növelésére, ami később a megrendelések felfutásával megtérül számára.

A vállalat MI-optimalizált szervereinek kiszállításai több mint kétszeresére, 1,7 milliárd dollárra nőttek, a rendelésállomány pedig több mint 30 százalékkal, 3,8 milliárd dollárra emelkedett 

– erről Jeff Clarke üzemeltetési vezérigazgató számolt be az aggodalmaskodó részvényeseknek. Jó hír az is, hogy a Dell nemrég bemutatta a Qualcomm processzorokkal működő, MI-képes asztali számítógépeit, és közölte, hogy egy új, az Nvidia magas igényű szupercsipjeit támogató szervert dob a piacra a második félévben.

A Dell a 2025-ös üzleti év első, májussal 3-ával véget ért első negyedévében az egy évvel korábbinál 6 százalékkal magasabb, 22,24 milliárd dolláros bevételt ért el, míg a második, folyó negyedévre 23,5 és 24,5 milliárd dollár közötti forgalmat prognosztizált, szemben a 23,21 milliárd dolláros LSEG elemzői konszenzussal.

Emellett a 91-95 milliárd dolláros sávból a 93,5-97,5 milliárd dolláros sávba tolták fel a teljes üzleti évre vonatkozó bevételbecslésüket. Az első negyedév adózott nyeresége a bázisidőszak 578 millió dollárjáról 955 millióra gyarapodott, ez 65 százalékos plusz. Fundamentális problémák tehát nincsenek a Dell üzleti tevékenységével.


 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.