BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hacker,With,Computer,Hacking,And,Stealing,Data,Information,,Selective,Focus

Egyre kevesebb a csalás a kiptopiacon– mégsem lehet mindenki boldog

A bitcoin-ETF-ekkel kezdődött, az ether alapokkal folytatódhat, és a kriptotőzsdék jelentőségének halványulásával érhet véget. A kriptopiac egyre inkább része a hagyományos tőkepiacnak – de ez nem minden szereplő számára jelent boldogságot.

A bitcoin-ETF-ek januári elindulásával a kriptopiac bekerült a tőkepiacok fősodrába, a rohamosan közelgő ether-ETF-ek pedig végérvényesen bebetonozhatják a szektor helyét a mainstream befektetések palettáján. 

Hacker,With,Computer,Hacking,And,Stealing,Data,Information,,Selective,Focus, kripto, kriptopiac,
Egyre érettebb a kriptopiac, ennek viszont nem mindenki örülhet teljes szívből / Fotó: Shutterstock

Ez a fejlemény a kriptopiac számára egyértelműen kedvező volt, a bitcoin az SEC engedélyét követően közel 10 százalékkal megdöntötte korábbi árfolyamcsúcsát, ez ether pedig 20 százalékkal erősödött, miután a tőzsdefelügyelet engedélyezte az amerikai tőzsdék számára a második legnagyobb kriptodeviza ETF-jeinek bejegyzését.

A kriptotőzsdéknek egyre fontosabb lesz a diverzifikáció

A tőzsdén kereskedett kriptós alapok felfutása azonban nem minden piaci szereplő számára volt kedvező: a kriptotőzsdék ugyanis egyes vélemények szerint kárvallottjaivá válhatnak a folyamatnak, legalábbis közép-hosszú távon –

ahogy erre a Coinbase nemrég közzétett kereskedési adatai is rámutatnak.

A világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéjén keresztül lebonyolított lakossági tranzakciós volumen az idei első negyedévben mindössze 56 milliárd dollár volt, ami messze elmarad a Coinbase 2021 negyedik negyedéves 177 milliárd dolláros rekordforgalmától. 

A csökkenő kötési forgalom pedig előbb-utóbb csökkenő bevételt is fog eredményezni, hiszen a kriptotőzsdék egyik, ha nem első számú bevételi forrása jelenleg még az ügyfelek tranzakcióira felszámított díj: a visszaesés viszont egyelőre még nem jelentkezett akkora mértékben, mivel az ETF-ek jóváhagyását megelőző, illetve azt követő lendületből még a tőzsdék is részesültek.

A Coinbase sírját viszont már csak ezért is nagyon korai lenne még megásni, mert az elemzői várakozások szerint az idén a tavalyi húszszorosra nőhet a cég profitja, mivel a bázist még erősen befolyásolták a medvepiaci kedvezőtlen hatások, és az ETF-ek miatti rivaldafény is jót tett a piaci forgalomnak.

A kriptopiaci csalások is visszaszorulóban

Májusban 12 százalékkal kevesebb kriptodeviza veszett el csalások és hekkertámadások okán, mint egy évvel ezelőtt – mutatott rá a blokklánc biztonsággal foglalkozó Immunefi legfrissebb jelentése. A közlemény szerint a tavasz utolsó hónapjában 52 millió dollárnyi kriptót loptak el csalók, szemben a tavalyi 59 millió dolláros összeggel, az áprilisi számokhoz mérten pedig 28 százalékos csökkenésről beszélhetünk.

Történelmi csúcsig futott Trump kriptodevizája, miután 34 vádpontban bűnösnek találták a volt elnököt

A Trump-coin és a Bident mémelő Boden egyaránt nagyot ralizott a volt amerikai elnök ítélethirdetése után. Donald Trumpot a hallgatásipénz-ügyben találta bűnösnek egy New York-i esküdtszék.

Az Immunefi első negyedéves jelentése korábban kiemelte: az év első három hónapjában 23 százalékkal csökkent a csalások miatt elveszett kriptodevizák mennyisége, így a trend nem csak a májusi időszakban volt megfigyelhető.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.