BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már megint a tőkeáttét kísért a Wall Streeten

Mit sem törődnek a befektetők az értékpapírba csomagolt hitelkötelezettségek rejtett kockázatával, olyan vonzó a hozam.

Felélénkült a Wall Street egyik sötét zuga, melyet sokáig elkerültek a jó érzésű befektetők. Ám a 9 százalékos hozamnak nehéz ellenállni, bármily kockázatosak is az alacsony minősítésű vállalati hitelek, melyek piacán 2021 óta először nettó tőkebeáramlás tapasztalható. Idén eddig a kisbefektetők 12,2 milliárd dollárt öntöttek az ilyen hitelekre összpontosító befektetési és tőzsdén kereskedett alapokba. Miközben tavaly és tavalyelőtt még 27 milliárd dollárnyi volt a tőkekiáramlás.

Exterior view of the New York Stock exchange (NYSE) at Wall Street ahead of the US Federal Reserve's decision on lending rates in New York on January 31, 2024. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
Felértékelődtek az alacsony minősítésű vállalati hitelek / Fotó: AFP

A gazdasági tündérmese forgatókönyvének előtérbe kerülésével a befektetők egyre nagyobb biztonságban érzik magukat a hitelpiacon

– mondta John Lloyd, a Janus Henderson Investors portfóliómenedzsere.

Az év eleje óta a Morningstar LSTA U.S. Leveraged Loan Index, amely olyan vállalatoknak nyújtott hiteleket tartalmaz, mint például az Uber és az American Airlines, 4,6 százalékos hozamot ért el, beleértve az árváltozásokat és a kamatfizetéseket is. Eközben a befektetési minősítésű kötvények csupán 0,4 százalékot araszoltak, de a bóvli minősítésű kötvények is csak 3,1 százalékot emelkedtek.
A kockázatos vállalati adósság iránti hirtelen kereslet segített a hitelértékesítésben és a refinanszírozásban olyan vállalatoknak, mint az otthoni futópadokat és szobabicikliket gyártó Peloton vagy a United Natural Foods. Az idei első fél évben az alacsony minősítésű vállalatok együttesen 736 milliárd dollár értékű spekulatív minőségű hitelt bocsátottak ki és refinanszíroztak. 

Az elemzők aggódnak a kockázatos tőkeáttételes hitelek újbóli térnyerése miatt. 

Ez a piac megbillenhet, ha a Fed szeptemberben csökkenti a kamatlábakat. Ezeknek a hiteleknek magas a nem teljesítési kockázatuk, és emiatt a hitelpiac általános minősége is romlik.

A befektetők mégis sorban állnak az értékpapírokba csomagolt, fedezett hitelkötelezettségekért, mert vonzó az esetenként 9 százalékos hozam. Más kérdés, hogy a 2008-as pénzügyi válság óta a hitelek újracsomagolása rossz hírű pénzügyi gyakorlat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.