BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sorra adják ki a figyelmeztetést az olajcégek – mi lesz a profittal?

Az amerikai Exxon mellett a brit BP és az osztrák OMV is profitfigyelmeztetést tett közzé. A második negyedév teljesítményét a gyengébb finomítói árrések és a szabályozói hatások is erodálhatták.

A tavalyinál szerényebb nyereséggel kell beérniük a nagy olajcégek részvényeseinek, kedden a brit BP, előző este pedig a legnagyobb amerikai termelő, az Exxon is profitfigyelmeztetést adott ki a gyengébb iparági környezet miatt.

bp
exxon
Visszaeső nyereségről számolhatnak be a nagy olajcégek / Fotó: Shuttertock

A brit olajóriás kedd reggel arról tájékoztatta befektetőit, hogy a szűkebb finomítói árrések és a mérséklődő olajkereskedelmi tevékenység 500–700 millió dollár közötti összeget haraphatott ki a második negyedév eredményéből. A BP emellett egy jelentős, 1-2 milliárd dolláros értékleírást is eszközöl Németországban lévő, gelsenkircheni finomítójához kapcsolódóan a június végén zárult három hónapban, ami tovább apasztja időszaki nyereségét. A brit olajvállalat július 30-án ismerteti a második negyedév részletes üzleti eredményeit.

Az OMV-nél szabályozói hatások is jelentkeznek

Hasonlóan pesszimista előrejelzést kaptak kedd reggel az OMV-részvényesek is. A Mol osztrák versenytársának teljesítményét a vegyipari szegmensben a készlethatások, az energiaüzletágban pedig a közép-európai jogszabályi változások erodálhatták.

Az áprilisban életbe lépett jogszabályi változások és a romániai Brazi erőmű tervezett leállása jelentős negatív hatással lesz az OMV tisztított működési eredményére az április–június közötti három hónapban – közölte a társaság. A petrolkémiai szegmensben a készlethatások „közepes két számjegyű” millió eurós negatív hatást okozhattak.

Összességében ez egy vegyes negyedév volt a csoport számára. Az alacsonyabb termelést, a készletveszteségeket, az alacsonyabb finomítói árrést és a karbantartási kiadások kedvezőtlen hatásait ellensúlyozták a magasabb szénhidrogénárak, a jobb vegyipari és üzemanyag-marketing árrések

– írták az Erste Group Research elemzői jegyzetükben. Az OMV július 31-én teszi közzé második negyedéves eredményszámait.

Az Exxon is csökkenő profitról jelenthet

Egy másik olajipari nagyágyú, az Exxon hétfő este ugyancsak rossz híreket tett közzé. A legnagyobb amerikai olajtermelő nyeresége is visszaeshetett a június végén zárult negyedév során, amit az éves alapon csökkenő finomító árrésekkel magyaráznak. Ezek negatív hatása 1,1-1,5 milliárd dollár lehetett a második negyedévben, így az egy részvényre jutó profit 1,5 és 2,4 dollár közé futhat be, ami 17 százalékos visszaesést jelentene lenne a tavalyihoz képest.

Az előrejelzés nem tartalmazza a Pioneer Natural Resources május 3-án lezárt, 60 milliárd dolláros felvásárlásából származó olaj- és gázkitermelést.

A legnagyobb, olaj- és gázüzletág eredménye az egy évvel korábbi 4,6 milliárdról 6,2 milliárd dollárra szökhetett fel, részben a Guayanában rekordra futó, napi 663 ezer hordós kihozatalnak köszönhetően. Az Exxon augusztus 2-án jelent a második üzleti negyedévről.

 

A piacon nem fogadták jól az apadó profitokról szóló vállalati figyelmeztetéseket, a BP kurzusa 3,5 százalékot esett kedd délelőtt a londoni börzén, az OMV papírjait 2,6 százalékkal ütötték lejjebb a bécsi tőzsdén. Az Exxon pedig 1 százalékos csökkenéssel zárta a hétfői tengerentúli kereskedést.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.