BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most egy indiai biztosító az áldozat - Brüsszel célkeresztjében az orosz alapító

Pár héttel a párizsi affér után tovább dagad a Telegram-botrány. A Reuters munkatársai is kipróbálták, milyen érzés letölteni kiszolgáltatott indiai betegek érzékeny adatait. A végpontok közti titkosítást a szabadságharcosok és a terroristák is imádják.

India legnagyobb egészségbiztosítója, a Star Health orvosi jelentései nyilvánosan elérhetők a Telegramon – jelentette a Reuters. Néhány hete azzal vádolták Franciaországban a Telegramot alapító Pavel Durovot, hogy platformja irathamisítók, drogkereskedők, csempészek  és terroristák virtuális tanyája, nem is szólva az illegális pornográf tartalmakról. 

Pavel Durov,
Telegram
Pár hete, pár napra letartóztatták Pavel Durovot / Fotó: Northfoto

A Reuters munkatársai kipróbálták 

Az indiai Star Health biztosító, melynek piaci kapitalizációja meghaladja a négymilliárd dollárt, a Reutersnek adott nyilatkozatában közölte, hogy jogosulatlan adathozzáférést jelentett a helyi hatóságoknak. Míg a hírügynökség munkatársai megállapították, hogy a Telegram honlapján valóban

 letölthetőek a nevek, a telefonszámok, a címek, az adózási adatok, a személyi igazolványok másolatai, a laboreredmények és az orvosi diagnózisok.

Ráadásul a Telegramon ezeket az ellopott adatokat eladásra kínálták – amire egy biztonsági kutató hívta fel a hírügynökség figyelmét. 

Brüsszelnek sem tetszik a végpontok közti titkosítás

A kezdetben üzenetküldő alkalmazásként működő Telegram gyorsan fejlődött, s mára a világ egyik legnagyobb közösségi platformja lett, közel egymilliárd aktív felhasználóval. A végpontok közötti titkosítás és a szólásszabadság iránti elkötelezettség teszi vonzóvá a platformot. Oroszországban és Ukrajnában pedig a legnépszerűbb platformnak számít. Volodimir Zelenszkij mellett számos orosz és ukrán politikus is megtalálható rajta.

Durov és platformja egy régi vita tűzkeresztjében áll.

A platform végpontok közötti titkosítása biztosítja a felhasználók közötti kommunikáció biztonságát, még a cég alkalmazottaival szemben is. Ám ez a titkosítás szembeállítja a céget a kormányok biztonsági aggályaival és az Európai Unió nagy tech társaságokat korlátozó kampányával.  

A kelet-európai Zuckerbergként emlegetett

Pavel Durov 2006-ban friss diplomásként hozta létre a Vkontakte (VK) közösségi oldalt, amelyet azóta is orosz Facebookként emlegetnek. Bár amikor összerúgta a port Putyinnal, el kellett adnia a platformot. A becslések szerint 9-15 milliárd dollár a vagyona, s évek óta határok nélküli életet él, számos lakóhellyel és több állampolgársággal – orosz, francia, Saint Kitts és Nevis, Egyesült Arab Emírségek – is rendelkezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.