BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most kell bevásárolni kávéból, Brazília után Vietnámban is veszélybe került a termés

A délkelet-ázsiai ország középső felföldjén fekvő Gia Lai és Kon Tum tartományokat érte a leginkább a felhőszakadás, egyes területeken szombat óta 160 milliméternyi eső esett a helyi meteorológiai hivatal szerint. Vietnám a világ első számú robustatermelője, a globális termés egyharmadát itt szüretelik.

Éppen a kávétermés betakarításának megkezdésekor csapott le a Trami trópusi vihar heves esőzésekkel Vietnám kulcsfontosságú kávétermelő régiójának egyes részeire – írja a Bloomberg.

Vietnám In,The,Man's,Hand,Is,A,Bamboo,Basket,Full,Of
Vietnám a világ legnagyobb robusztatermelője / Fotó: Shutterstock

Nem kímélik a viharok Vietnámot 

A délkelet-ázsiai ország középső felföldjén fekvő Gia Lai és Kon Tum tartományokat érte a leginkább a felhőszakadás, egyes területeken szombat óta 160 milliméternyi eső esett a helyi meteorológiai hivatal szerint. Vietnamban a kávészüret általában októbertől áprilisig tart.

Trinh Duc Minh, a Dak Lak tartománybeli Buon Ma Thuot Kávé Szövetség elnöke – ahol a legnagyobb területen vannak a kávéültetvények – elmondta, hogy még mindig gyűjtik a gazdáktól az információkat az esőzések hatásairól.

 Hozzátette, hogy Dak Lakban a gazdaságok mindössze 7 százaléka tudta megkezdni a szüretet.

A Trami vasárnap ért partot Da Nangtól északra, napokkal azután, hogy a vihar a Fülöp-szigeteken pusztított, ahol kiterjedt áradásokat okozott és legalább 116 ember halálát idézte elő.

Vietnám amúgy még mindig szenved a Yagi szupertájfun hatásaitól is, amely szeptemberben csapott le északon, elpusztítva a rizstermést és megrongálva az energetikai infrastruktúrát.

A vietnámi kávészövetség korábban – a múlt héten – 27 millió zsákos termést prognosztizált a 2024–25-ös szezonra, szemben az amerikai mezőgazdasági minisztérium 28 millió zsákos becslésével. 

Vietnám a világ első számú robustatermelője, a globális termés egyharmadát itt szüretelik.

A robustából jellemzően instant italok és eszpresszó készül. A Trami csütörtökön kora reggel csapott le a Fülöp-szigetekre, majd Délkelet-Ázsi belseje és a Dél-kínai-tenger felé fordult. Az első előrejelzések szerint a vihar Vietnám felé közeledve fordulatot tett, de megtartotta pályáját, és partot ért, viszont az éjszaka folyamán trópusi depresszióvá szelídült. 

Az ág is húzza idén a kávétermesztést, Brazíliában – amely pedig a világ legnagyobb kávétermelője – a csapadékhiány is óriási kockázatot jelent a globális kávéellátásra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.