BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Wooden bridge leading to the Trakai Castle on an island in Lake Galve, Lithuania, Europe (Photo by GOUPI CHRISTIAN / Robert Harding RF / robertharding via AFP)

Felkapottá vált a Baltikum és Lengyelország a turisták körében, megnéztük, hogy miért

Jön a balti riviéra időszaka? A nyári hőhullámok és a klímaváltozás hatására egyre felkapottabb az európai utazók körében a baltikumi nyaralás. A klíma ezekben az országokban nyáron kellemes, nem úgy, mint Dél-Európában, ahol rendszerint hőhullámok tombolnak. Lengyelország és a Baltikum, azaz Lettország, Litvánia és Észtország egyre népszerűbb utazási cél.

A lengyelországi nyári turizmus fellendülésére számít a TUI utazási cég vezetője. Sebastian Ebel szerint ugyanis a klímaváltozás miatt a turisták inkább északabbra keresik a jövőben az üdülési lehetőségeket, mint a tikkasztó forróság uralta Mediterráneumban. Ráadásul a Balti-tenger határán Lengyelországnak 770 kilométeres partszakasza van, amelynek nagy része homokos strand. Hasonlóan a Baltikum is egyre népszerűbb üdülési cél.

POLAND - KOLOBRZEG, A SEASIDE RESORT ON THE BALTIC COAST
A képen látható lengyelországi homokos strand mellett a Baltikumé is egyre nagyobb szeletet hasít ki a turizmusból.
A képen látható lengyelországi homokos strand mellett a Baltikumé is egyre nagyobb szeletet hasít ki a turizmusból / Fotó: AFP

Sebastian Ebel nemrég bejelentette, hogy a TUI több utazási csomagot készít a Balti-tenger környékére, valamint Hollandiába és Belgiumba. Az utazási iroda azért dönthetett így, mert a klíma ezekben az országokban nyáron kellemes, nem úgy, mint Dél-Európában, ahol rendszerint hőhullámok tombolnak.

Miért lehet népszerűbb Lengyelország a turisták körében?

Több hőhullám is sújtotta a népszerű, dél-európai utazási célpontokat az utóbbi nyarakon. Görögországban turisták haltak meg hőguta miatt, hiába zárták le az Akropoliszt előlük hőhullám miatt, de erdőtűz is pusztított az országban, mint ahogy Olaszországban, Horvátországban és a Balkán más államaiban is.

Ezzel szemben Lengyelországnak kellemesebb a klímája, miközben a társadalma befogadó és a kultúrája gazdag.

Lengyelország balti-tengeri partvidéke régóta népszerű nyári utazási célpont a lengyelek körében, de az utóbbi években a külföldi turisták körében is felkapott.

 

A lengyel statisztikai hivatal adatai szerint az első negyedévben a turisták száma már meghaladta a Covid–19-járvány előtti szintet. Ebben az időszakban Lengyelországban 7 millió vendégéjszakát töltöttek, ebből 1,35 milliót külföldi turista vett igénybe. A hivatal legfrissebb adatai szerint májusban 602 ezer külföldi kereste fel az országot, ami 31 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – idézte az adatokat a Notes from Poland.

A járvány előtti évben, 2019-ben Lengyelországban 18,7 millió vendégéjszakát töltöttek a turisták, ami a 13. legnépszerűbb célponttá tette az országot az Európai Unióban.

Melyek voltak a legnépszerűbb utazási célok az Európai Unióban?

  • A legnépszerűbb Spanyolország volt 299 millió vendégéjszakával, majd
  • Olaszország 221 millióval,
  • Franciaország 136 millióval és
  • Görögország 120 millióval.

A Baltikum is egyre népszerűbb üdülési célpont

Egyre több turistát vonz Észtország, Lettország és Litvánia. A mindössze hatmillió lakosú Baltikumnak gazdag a kultúrája.

A balti államok viszontagságos történelme sok látnivalót nyújt: a kis országok háborús emlékművekkel és múzeumokkal bővelkednek. A látogatók bepillantást nyerhetnek abba, hogy a balti országok hogyan élték meg a náci és a szovjet megszállásokat. A balti építészet egyedisége és a galériák pedig a műkedvelőknek adhatnak lenyűgöző élményt.

Wooden bridge leading to the Trakai Castle on an island in Lake Galve, Lithuania, Europe (Photo by GOUPI CHRISTIAN / Robert Harding RF / robertharding via AFP)
A Trakai vár Litvániában sokakat vonz / Fotó: AFP

Mint ahogy Lengyelország, a Baltikum is aranyszínű homokos parttal, gyönyörű tavakkal, erdőkkel és gazdag élővilággal rendelkezik. Az sem elhanyagolható, hogy alacsony a népsűrűség, azaz a természet viszonylag nagyobb teret kap, mint más országokban. 

Kevés olyan hely van Európában, amely ennyire változatos képet mutat

– írja a The Baltic Times.

Mivel kis területű országokról van szó (45 ezer, illetve 65-65 ezer négyzetkilométer), a látogatóknak lehetőségük van rövid időn belül három különböző országot, hagyományt, gasztronómiát és életmódot megismerni.

A turizmus fellendülésével Lengyelország, Litvánia, Lettország és Észtország is várhatóan egyre népszerűbb lesz a turisták körében. Ehhez természetesen nem elhanyagolható a biztonsági helyzet alakulása. Az orosz–ukrán háború ezen országok szomszédságában zajlik, ami miatt ők Ukrajna legelkötelezettebb támogatói.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.