BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Wieder Gergő

Új pénzmosás-megelőzési ajánlás érkezett az MNB-től

Új pénzmosás elleni ajánlást tett közzé a Magyar Nemzeti Bank, amelyben bevezeti a dinamikus ügyfél-átvilágítás fogalmát, és külön kockázatelemzési feladatokat ír elő azokra az ügyfelekre, akiknek zömmel külföldről érkezik pénzük, és oda is utalnak.
2022.10.19., szerda 14:00

Az új ajánlást az Európai Unióban irányadó jogszabályi környezet megváltozása indokolja. A belső kockázatértékelés szerepének hangsúlyozása, kapcsolódó elvárások megfogalmazása szinte központi, az egész anyagon átívelő elemként szerepel. Az MNB elvárja a szolgáltatóktól, hogy a kockázatértékelésében kategorizálja üzletágait; azok üzleti kapcsolatait és ügyleti megbízásait, de a kockázati kategorizálás legmegfelelőbb módjának eldöntése továbbra is a szolgáltató felelőssége marad, vagyis a szolgáltató dönthet úgy, hogy a viszonylagos jelentőségüktől függően, eltérően súlyozza az egyes ML/TF (pénzmosás/terrorizmusfinanszírozás) kockázati tényezőket.

Az ajánlásban megjelenik egy új kifejezés is, ez a dinamikus ügyfél-átvilágítás:

az MNB elvárja, hogy az üzleti kapcsolat fennállása alatt szerzett információkat a szolgáltató használja fel kockázatértékelési célból. Továbbá kellő mennyiségű információt gyűjtsön a leendő ügyfeléről annak érdekében, hogy biztos legyen abban, hogy minden releváns kockázati tényezőt feltárt az üzleti kapcsolat kezdetekor, az üzleti kapcsolat fennállása alatt, illetve az ügyleti megbízás lebonyolítása előtt. 

Computer being corrupted
Fotó: Andrew Brookes / Getty Images

Az ügyfélkockázati tényezők között fontos újdonságként szerepel az a kockázati elem, amikor az ügyfél számlájára kizárólag külföldön vezetett számlákról érkeznek jóváírások, és a számlájáról kizárólag külföldön vezetett számlákra történnek átutalások, belföldi ügyletek kisebb összegben és jellemzően a társaság létrehozásához, működtetéséhez szükséges költségek (például ügyvéd, könyvviteli szolgáltatás, székhelyszolgáltatás) átutalása miatt történnek, az ügyfél Magyarországon nem végez tényleges gazdasági tevékenységet. Az MNB leírja: ilyenkor szükséges annak vizsgálata, hogy az ügyfél milyen racionális gazdasági indok miatt választotta a Magyarországon történő számlanyitást.

Szintén frissítés a fokozott terrorizmusfinanszírozási kockázatokra való figyelemfelhívás olyan esetekben, amikor például az ügyfél nonprofit szervezetnek minősül, és tevékenysége vagy vezetése közismerten szimpátiát mutat a szélsőségesség vagy a terrorizmus iránt. E tekintetben az ajánlás az alkalmazók figyelmébe ajánlja a Pénzügyi Akció Csoport (FATF) tipológiáját.

Az ajánlás második fő csoportját a részletes ágazatspecifikus iránymutatások képzik,

ahol a „tradicionális” pénzügyi szervezetek mellett helyet kapnak a levelezőbanki szolgáltatást nyújtó intézményekre vonatkozó speciális elvárások, továbbá a pénzküldő szolgáltatást, illetve vagyonkezelési szolgáltatást nyújtó intézményekre vonatkozó ágazati iránymutatás is. Ebben az utóbbi három ágazati iránymutatásban történt változás az előző ajánláshoz képest, továbbá bekerültek új ágazatspecifikus iránymutatások is a virtuális fizetőeszközökkel kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtóknak, a fizetéskezdeményezési szolgáltatást és a számlainformációs szolgáltatást nyújtó szolgáltatóknak, a pénzváltóknak, valamint a vállalatfinanszírozásban közreműködő szolgáltatóknak.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.