BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
kulacs

Nyakunkon a palackbetétdíj-rendszer, a kulacspiac járhat jól

A pandémia egyértelműen népszerűvé tette a kulacsokat. Sőt még mindig felfelé ívelőben van a piac, az elmúlt időszak alapanyagár-emelkedései ellenére. Januárban lép életbe a palackokra vonatkozó visszaváltási rendszer, amely véleményem szerint újabb keresletnövekedést eredményezhet a kulacsok piacán.
Szerző képe
Kárpáti Zsolt
a Vectra Line ügyvezetője
2023.12.26., kedd 11:00

A kulacsok iránti keresletnövekedés már körülbelül tíz éve elkezdődött Magyarországon, köszönhetően a környezettudatos szemléletmód terjedésének, valamint az egészséges életmód népszerűvé válásának. A pandémia alatt robbanásszerűen tovább nőtt a kereslet, hiszen a túrázás, kirándulás volt szinte az egyetlen lehetőség a bezártság elkerülésére. Körülbelül ebben az időszakban jelentek meg a választékban a magas minőségű, a hőmérsékletet hosszan megtartó, dupla falú fém-, üveg- és egyéb kulacsok is, amelyek tovább erősítették a keresletet. Ezek valójában egy szűkebb réteget szolgálnak ki, keresletük az utóbbi ideig töretlen volt, az elmúlt két évben bekövetkezett ugrásszerű árnövekedésük azonban jelentősen visszavetette a keresletüket. 

A januárban életbe lépő visszaváltási rendszernek véleményem szerint két olyan pontja is van, amely a kulacsok keresletének kedvezhet. 

Az egyik az ár: a beépített visszaváltási díjak 1 decilitertől 3 literig terhelik majd a fogyasztót. A másik a tárolás: a PET-palackokat, fém- és üdítősdobozokat sem lehet majd összetömörítve tárolni otthon, és úgy visszavinni az automatákhoz. 

Plenty,Of,Plastic,Bottles,On,White,Background,Top,View
Fotó: Shutterstock

Várható, hogy a fogyasztók inkább vásárolnak majd nagyobb – 1,5–2 literes – kiszerelésű termékeket, mint több darab 0,5–1 literes italt. Ezeket azonban nem fogják magukkal vinni, hanem átöntik a tartalmukat újratölthető kulacsokba. Egyetlenegy újratölthető palack egyébként több ezer egyszer használatos műanyag palackot képes helyettesíteni a folyadékbeviteli szokásainktól függően. Ez a fenntarthatóságot és környezettudatosságot egyre inkább előtérbe helyező szemlélettel nagyon jól összeegyeztethető. 

Sokan használják a PET-palackokat újratöltésre, szeretném azonban felhívni mindenki figyelmét arra, hogy ez mennyire veszélyes.

Mind az üdítő- és ásványvízgyártók, mind pedig maguk a PET- (poliatelén-tereftalátból készült) palackok gyártói kimondottan egyszer használatos műanyagnak árulják ezeket. Ezekből káros vegyületek oldódhatnak ki, törés, melegedés, hosszan tartó tárolás következtében, illetve a tárolt termék sav-bázis egyensúlyától függően. 

Véleményem szerint először a palackozott vizek iránti kereslet eshet vissza a betétdíjrendszer bevezetését követően. Magyarországon a 2000-es évek közepén rendkívüli keresletnövekedés volt tapasztalható a palackozott vizek iránt, ez pedig jelentős mennyiségű PET-hulladék keletkezésével járt. Hazánkban a palackos vizek állandó, rendszeres fogyasztása indokolatlan, hiszen kiváló minőségű vízkészletekkel rendelkezik az ország. A PET-palackok szakszerű visszagyűjtése, újrahasznosítása pedig még ma is jelentősen alul marad a kibocsátás mértékéhez képest, ez várhatóan az EU-rendelettel most változni fog. 

Sokan nem tudják, de a kulacsoknak is van szavatossági idejük. 

Az, hogy egy kulacs mennyi ideig használható biztonságosan, több tényezőtől függ. Különbséget kell tenni az üveg- és a fémkulacsok, valamint a műanyagok között, a rendszeres és alapos tisztításuk viszont elengedhetetlen. Rendeltetésszerű használat esetén az üveg- és fémkulacsokra jellemző, hogy a használat sűrűségétől függetlenül is több év után lehet indokolt a csere, és akkor is elsősorban a zárószerkezet alkatrészeinek kopása vagy elöregedése miatt. Ezzel szemben a műanyag palackokat érdemes cserélni anyagelhasználódás miatt legkésőbb háromévente (vagy a zárószerkezet alkatrészeinek kopása esetén). 

Woman,Holding,Thermos,Bottle,At,Workplace,,Closeup
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt két évben jelentős áremelkedés következett be a piacon az alapanyagárak, energiaköltségek, az árfolyamok és a szállítási költségek miatt. Egy adott termék ára akár megduplázódhatott két év alatt, ami jelentősen befolyásolta az elmúlt időszak keresletét. Elkezdődött a „lefelé vásárlás” és a hosszabb használati idő, azaz nem abban az ütemben cserélik a terméket, mint korábban. Emiatt és a környezettudatossági szempontból is egyre népszerűbbek a kiegészítő alkatrészek: kulacstető, kulacstetőbe való plusz szilikon stb. A kereslet ennek ellenére még mindig nő, és várhatóan tovább erősödik majd. 

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.