BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
kripto kereskedés

A kriptoszektor üdvöskéi, a memecoinok

A kriptovaluták hivatalosan is a pénzügyi szektor részévé váltak 2024-ben. Még két hét sem telt el az évből, amikor az amerikai tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission, SEC) 11 spot bitcoin ETF kérelmet hagyott jóvá, ami lehetővé tette az intézményi szereplők számára a belépést erre a gyorsan fejlődő piacra. A siker nem is maradt el: a BlackRock iShares Bitcoin ETF (IBIT) mindössze hét hét alatt elérte a 10 milliárd dolláros eszközállományt, ezzel rekordot döntve a tőzsdén kereskedett befektetési alapok piacán.
Szerző képe
Siklós Bence
a Peak tanácsadója
2024.07.01., hétfő 10:00

Az kétségtelen, hogy a kriptovaluták kiemelkedően jó időszakon vannak túl. Van azonban egy szegmens a szektoron belül is, amely még a többit is túlszárnyalta – a memecoinoké.

A memecoinok 2024 első negyedévében kimagasló teljesítményt nyújtottak. Az ilyen típusú kriptovaluták az év első három hónapjában átlagosan 1312 százalékos hozamot termeltek a Cointelegraph adatai szerint, ami messze felülmúlta a többi kriptovaluta részpiac teljesítményét. A mesterséges intelligencia tokenek például „csak” 222 százalékos hozamot produkáltak ugyanebben az időszakban​.

Fotó: Cointelegraph

A memecoinok piaci kapitalizációja is jelentős mértékben nőtt: a teljes piaci értékük 2024 első negyedévében elérte a 60,93 milliárd dollárt, ami 176,9 százalékos növekedést jelentett az előző negyedévhez képest.

De mik azok a memecoinok?

A memecoinok olyan kriptovaluták, amelyeket internetes mémek ihlettek. Ezeket a digitális valutákat kezdetben viccként hozták létre, hogy kifigurázzák a kriptovaluta-piac körüli felfokozott érdeklődést. Nincs azonban mögöttük valódi érték vagy technológia, pusztán a hype és a hozzájuk köthető online közösségek hajták az árfolyamot.

A memecoinok jellegzetes tokenomikával és marketing stratégiával bírnak. A tokenomika tartalmaz minden olyan elemet és szempontot, amely a token gazdasági modelljét meghatározza – ennek megismerésével lehet véleményt alkotni arról, hogy milyen befektetési potenciál van az eszközben. 

A,Closeup,Shot,Of,Cryptocurrency,Cash,Coins,With,A,Meme
Fotó: Shutterstock

A legtöbb memecoinra igaz, hogy jelentős készlet áll rendelkezésre belőlük, piaci kapitalizációjuk ugyanakkor csekély. Ez lehetővé teszi a befektetők számára, hogy nagy mennyiségű tokent halmozzanak fel. Az alacsony árfolyam pedig vonzó a kisbefektetők számára, akik a gyors meggazdagodás reményében fektetnek be ebbe az eszközosztályba.

A memecoinok marketing stratégiájukat az online közösségek és a közösségi média platformok erejére építik. A hírességek támogatása – például Elon Musk – nagy szerepet játszik a népszerűsítésükben. A mémek és a humoros tartalmak használata pedig segít abban, hogy a memecoinok gyorsan elterjedjenek és nagy figyelmet kapjanak​.

A legismertebb példa a Dogecoin, amelyet 2013-ban hoztak létre a híres Doge meme alapján, amely egy shiba inu kutyát ábrázol​. A Dogecoin gyorsan népszerűvé vált, és a közösségi média, valamint a közösségi támogatás révén, jelentősen nőtt a piaci kapitalizációja. Sikere pedig megnyitotta az utat számos más memecoin előtt​​ is.

A teljes kriptopiaci kapitalizáció 2024 június végén kétezer milliárd dollár körül volt a CoinGecko adatai alapján. Ennek kicsit több mint a felét a bitcoin adta. A Dogecoin 18 milliárdos kapitalizációval a 7. legnagyobb piaci értékű kripto volt ekkor, 0,7 százalékos részaránnyal.

A memecoinok idei felfutását az online közösségek és a közösségi média hype hajtotta. A CoinGecko adatai szerint a BRETT memecoin például 7727 százalékos növekedést ért el az év első negyedévében, míg a Dogwifhat (WIF) 2721 százalékos növekedést produkált. Ezek a kiugró eredmények nagyban hozzájárultak a memecoin szegmens sikeréhez.

Elképesztő ármozgások

A memecoinoknál gyakran tapasztalható nagy ármozgás, amelyet a befektetői hangulat és a közösségi média befolyásol. Ezek az ármozgások számottevően hozzájárultak ahhoz, hogy a memecoinok népszerű spekulatív termékek​ké váltak. A memecoinok árfolyama gyakran extrém ingadozásokat mutat, amit a kimaradástól való félelemként (Fear Of Missing Out, FOMO) azonosított pszichológiai jelenség is fokoz. 

Amikor olyan hírességek, mint például Elon Musk, tweetelnek egy memecoinról, az gyors árfolyam-emelkedést eredményezhet. Ezeket a kiugrásokat gyakran követi az árak hirtelen esése, ahogy a korai befektetők realizálják nyereségeiket​.

Kaufbeuren,,Germany,-,August,28,,2021.,Dogecoin,Meme,Coin,,Cryptocurrency
Fotó: Shutterstock

A memecoin kritikusok sokszor csalásokkal hozzák összefüggésbe ezeket a kriptovalutákat. A memecoinokba befektető emberek ugyanis gyakran válnak a „pump and dump” átverések áldozatává. Ennek során a csalók – akik már a token bevezetésekor bevásároltak az eszközből alacsony áron – a közösségi média segítségével felfújják az árat, majd hirtelen profitot realizálnak, ezzel jelentős veszteségeket okozva a kései beszállóknak. Éppen ezért a memcoinok a legkockázatosabb eszközosztályok közé tartoznak még kriptós viszonylatban is.

A közösségek ereje

A memecoinok hatása a közösségi finanszírozáson (crowdfunding) keresztül is érezhető. A Dogecoin közössége például számos jótékonysági projektet támogatott, beleértve a jamaicai bobcsapat indulását a 2014-es téli olimpián. A közösségi média és az online fórumok erősítik a memecoinok körüli közösségi összetartozást. A befektetők gyakran aktívan kommunikálnak egymással, megosztják tapasztalataikat és stratégiáikat. Ez a társadalmi hatás különösen fontos a digitális kultúrában, ahol az online közösségek ereje jelentős befolyással bír a kriptovaluták piacaira.

Bár a memecoin szegmens 2024 eddig eltelt részében kiemelkedően sikeres volt, fontos kiemelni, hogy az extrém volatilitás és a gyakori csalások miatt indokolt a fokozott óvatosság ennél az eszközosztálynál.

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.