BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
mesterséges intelligencia (MI) (AI)

Trükközés-e a ChatGPT vagy bármilyen más MI-chatbot használata?

A mesterséges intelligenciát ma már egyre több területen használják az üzleti életben a marketingtől kezdve az IT-szektoron keresztül az ügyfélszolgálatokig, a pénzügyi szektortól egészen a jogi területekig és az orvosi képalkotásig.
Szerző képe
Dr. Borsányi András
közgazdász, orosz nyelvű elemző
2024.07.16., kedd 10:00

Ha valaki csak arra használja a ChatGPT-t, hogy a kapott tartalmat egy az egyben lemásolja – anélkül, hogy megértené, adaptálná, elemezné a mesterséges intelligencia (MI) által generált válaszokat –, majd azt a saját megoldásaként prezentálja, az valóban nem túl hasznos. 

The OpenAI ChatGPT logo is being displayed on a smartphone screen in Athens, Greece, on July 12, 2024. (Photo Illustration by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A mesterséges intelligenciát ma már egyre több területen használják  / Fotó: AFP

De ha valaki a ChatGPT megoldásait beépíti a saját tudásába, így növeli meg a munkahatékonyságát, és így lesz ügyesebb vagy gyorsabb, mint a többiek, az a jövőt képviseli. (Az ügyesség óriási versenyelőny az evolúcióban. Hiszen a Homo sapiens nem volt erősebb, gyorsabb, félelmetesebb a többi emlősnél, mégis, az ügyességének köszönhetően emelkedett ki az állatvilágból és lett a Föld ura.)

Az átlagos felhasználónak talán nincs is tudomása arról, hogy mi mindenre lehet már ma használni a mesterségesintelligencia-rendszereket.

Az MI gyakorlatilag bármilyen szöveget képes előállítani. 

Képes dolgozatok, esszék, hirdetések, bemutatkozó levelek, hivatali e-mailek, termékleírások, mesék, történetek létrehozására. Képes prezentációkat készíteni a beillesztett forrásszövegek alapján. Képes specifikus kérdésekre válaszolni a feltöltött dokumentumról, összefoglalni tanulmányokat, vagy megtalálni konkrét információkat nagy mennyiségű szövegben. A mai modern generatív mesterséges intelligencia képes megdöbbentő élethűséggel csupán a felhasználó által leírt szavakból képeket generálni (lásd például a Midjourney képgenerátor jelenleg futó V6-os verziója). Képes élethű minőségű, de jelenleg még rövid – egy-két perces – videókat létrehozni (lásd OpenAI Sora vagy a kínai Kuaishou Kling generatív mesterséges intelligenciája). Képes a beszédet írott szöveggé, az írott szöveget beszéddé alakítani. Képes matematikai példákat megoldani, Excel-formulákat létrehozni. Képes a programozásban – például a kódok hatékonyságának a javítása, hibakeresés – segíteni, sőt képes kódrészleteket generálni különböző programozási nyelveken.  A beszélgetés a fejlett MI-chatbotokkal ma már egy jó ötletgenerálási „brainstorming” platformnak számít sok szakterületen. Nem utolsósorban egyMI-chatbot a tanulás fontos segédeszköze is, hiszen a chatbotok képesek összetett dolgokat több oldalról elmagyarázni, sőt még gyakorló teszteket is készíteni. 

A mesterséges intelligenciát a fentiek miatt ma már egyre több területen használják az üzleti életben, a marketingtől kezdve – blogok, reklámszövegek és reklámképek létrehozása – az IT-szektoron keresztül – használata felgyorsítja a programozási projektek időbeosztását – az ügyfélszolgálatokig – nagy mennyiségű ügyfélmegkeresés kezelése, a válaszok nagy részének az automatizálása –, a pénzügyi szektortól – például adatelemzések, árfolyam-előrejelzések – egészen a jogi területekig és az orvosi képalkotásig.

A mesterséges intelligencia nagyon rövid időn belül komplett iparágakat fog megváltoztatni. Hogyan fogja például felforgatni az MI a film- és televízióipart, ha komplett filmeket lehet csupán bevitt szövegek alapján – úgynevezett promptolással – pillanatok alatt digitálisan legyártani? Az első MI által készített reklámfilm már itt is van.               

Aki már látta, hogy mire képesek az MI-chatbotok legújabb nemzedékei (az OpenAI legutolsó verziója a ChatGPT 4 Omni, az Anthropic Claude 3.5 Sonnet verziója, a Google Gemini 1.5 Pro verziója, a Meta Llama 3. verziója), az tudja, hogy a jövő a generatív nyelvi modellekkel történő kooperációban van. Ezek a modellek ma a logikus gondolkodás, az érvelési képességek, a matematika, a kódolás, a szövegelemzés, a vizuális feldolgozás, a nyelvi kommunikációs képességek területén a különböző független mérések és benchmarkok alapján már egyetemi szintű képességekkel rendelkeznek.

A ChatGPT 4 Omni verziója például valós idejű, beszédalapú kommunikációra képes meglepő élethűséggel. Továbbá jelentősen csökkent a legújabb ChatGPT modellben az úgynevezett hallucinációk – vagyis a téves válaszok – száma. (A GPT 4 Omni az OpenAI szerint kilencszer gyorsabb, mint a GPT 3.5, és a hallucinációk száma is 40 százalékkal csökkent a 3.5 verzióhoz képest.) 

Az ember és számítógép közötti hangalapú kommunikáció jelenti a közeli jövőt, ahol az MI-chatbottal teljesen szabadon, mint egy másik emberrel lehet beszélgetni. (A programozás nyelve is a szabad emberi nyelv lesz.) 

Az MI már látja a mobiltelefon kameráján keresztül a felhasználót, értelmezi a felhasználó körüli környezetet, felismeri a tárgyakat, könnyed humora van, tanácsokat ad. Az emberi nyelveket magas szinten beszéli, és bármilyen témáról nagy tudással kommunikál. (Érdemes néhány videót megnézni a Chat GPT 4 Omni és az emberek közötti kommunikációról.) A Google DeepMind MI-asszisztense, a Project Astra pedig még jobban megmutatja, hogy mit várhatunk nemsokára az ember és a gép kapcsolatától.

De nemcsak az amerikai belföldi, hanem a nemzetközi konkurencia is ott liheg az OpenAI nyomában az elmúlt években kialakult „MI-boomban”. A kínai MI-cégek gyakorlatilag alig vannak lemaradva az amerikai riválisaiktól. (Például a kínai Baidu Ernie 4.0, vagy a Sense Time V5.0, vagy az Alibaba Qwen 2.5 sok benchmarkban már túllépte az GPT 4.0 verzióját.) Más országok IT-cégei – például az oroszok Yandex GPT 3 lite MI-chatbotja – néhány év hátránnyal rendelkeznek az MI-versenyfuttásban.

Ágazati előrejelzések szerint 2024 végére megjelenik a ChatGPT 5.0 verziója. Ezzel kapcsolatban Sam Altman, az OpenAI vezetője úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi 4.0 verzió butának fog tűnni az 5.0 verzióhoz képest. 

Vegyünk a közeljövőben két mérnök-tervező irodát, amelyek közül az egyiket a beruházó arra akarja felkérni, hogy tervezzen meg egy hidat a  tanulmánytervtől a tendertervekig. Persze a lehető leggyorsabb időtartam alatt és a legkisebb költséggel. Az egyik használ MI-segédeket a munkája gyorsítására és a költségtakarékosság növelése érdekében, és így adja be az árajánlatát, a másik nem. Melyik fogja megnyerni a megbízást?

Az MI-korszak berobbanása a szemünk előtt zajlik. A bekövetkezése teljes mértékben elkerülhetetlen. Az MI-rendszerek fejlődése exponenciális.

Ha nincs az OpenAI, akkor valamelyik másik jelentős IT-cégnél jött volna el a „ChatGPT-pillanat”, hiszen most értek be azok a háttérkörülmények (számításiteljesítmény-növekedés, mesterséges neurális hálózatokon alapuló gépi mélytanulás, rendelkezésre álló elegendő digitális adathalmaz, állandó költségcsökkenés azonos számítási teljesítményre vetítve stb.), amelyek lehetővé tették a nagy nyelvi modellek (LLM) hatékony létrehozását.

A vadászat-gyűjtögetés helyett a sokkal biztonságosabb táplálkozási lehetőséget nyújtó mezőgazdaság is egymástól függetlenül alakult ki, és szinte azonos időben, ahogy erre megértek a feltételek. És nagyon eltérő és egymástól nagyon elszigetelt földrajzi helyeken: Mezopotámia, Indus völgye, Kínában a Jangce és a Sárga folyó környéke, a mai Mexikó területe, a mai Peru területe. A kultúrnövények különbözők voltak – búza, rizs, kukorica –, de a mezőgazdaság elindulása és a helyi emberi társadalomra gyakorolt hatása szinte azonos volt.

Összefoglalva: 

Az OpenAI ChatGPT felhasználóinak a száma már elérte a havi 200 milliót. (Nem beszélve más nagy nyelvi modellek használóiról.) Ennek ellenére sokan még mindig idegenkednek tőle. 

De ahogyan nem volt csalás pár évtizeddel korábban üzenetek küldésére telexek helyett e-mailt használni, vagy gépíró helyett Microsoft Wordben szöveget írni, úgy nem csalás MI-asszisztenseket használni a képességeink növeléséhez.

Különösen fontos, hogy a mostani felnövő új nemzedékek megtanulják napi szinten, aktívan használni az MI-asszisztenseket. 

Az egyre tökéletesebb MI-rendszerek egyre nagyobb hatékonysághoz, egyre nagyobb automatizáláshoz, és így sajnos egyre nagyobb munkaerő-leépítésekhez fognak vezetni a következő években.

Csak azok a vállalatok és szakemberek maradhatnak sikeresek, akiknek a munkájába beépül az MI-vel történő rendszeres kooperáció.  Aki nem fogja használni a különböző MI-segédeket, az gyorsan le fog maradni az üzleti életben.

A magyar vállalatok sajnos európai és nemzetközi összehasonlításban is le vannak maradva az MI alkalmazásában. Jó lenne ezen sürgősen változtatni.

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.