BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
MI Rendelet

Közzétette az EU az MI-törvényt, ami megalapozhatja többek között a klímasemlegesség elérését is

A mesterséges intelligencia lehet a kulcs a jövő legnagyobb kihívásainak a megoldásában, de rossz kezekben sima plágiumszoftverré silányulhat, súlyos etikai kérdéseket felvetve. Hogy ne ez az utóbbi forgatókönyv valósuljon meg, az EU MI-törvényt alkotott. Miért, milyen előnyöket és milyen veszélyeket rejt az MI? Teszünk egy próbát a probléma körüljárására legalább nagy vonalakban.
Szerző képe
Dr. Toldi Ottó
kutatásvezető, MCC Klímapolitikai Intézet
2024.09.03., kedd 10:00

A mesterséges intelligencia (MI) fejlesztése terén az utóbbi években elért forradalmi fejlődés aggodalomra és optimizmusra adhat okot egyszerre. Optimizmusra, mert az intelligencia általános értelemben a problémák megoldásának eszköze, az MI pedig lényegesen felgyorsítja a releváns tudásbankok szűrését és a lehetséges megoldások közötti rangsor felállítását. Aggodalomra, mert attól tartunk, hogy az MI legnépszerűbb felhasználási módja – a gépi tanulás – rövid távon zárójelbe teheti a tudományt, és bizony etikai problémákat generál azáltal, hogy a mások által egyszer már leírt és kitalált tudás viszonteladójává teszi a felhasználót.

Businessman,Touch,Screen,Management,By,Ai,Holographic,Concept,Green,Energy
Milyen előnyöket és milyen veszélyeket rejt az MI? / Fotó: Shutterstock

Noam Chomsky, a neves amerikai nyelvészprofesszor és kognitívelme-kutató szerint – „a mesterséges intelligenciát ne is nevezzük többé így, hanem nevezzük annak ami, plágiumszoftvernek. Nem hoz létre semmit, csak lemásolja a meglévő műveket, a meglévő művészeti alkotásokat, eléggé módosítva ahhoz, hogy el lehessen kerüni a szerzői jogi felelősségre vonást. Ez a legnagyobb szellemitulajdon-lopás, amelyet valaha feljegyeztek, mióta az európai telepesek megérkeztek az amerikai őslakosok földjére” (Noam Chomsky: The False Promise of ChatGPT, New York Times, 2023. március).

Jogos a kérdés, hogy miért pont a Klímapolitikai Intézet foglalkozik az MI körüli problémákkal? 

Az M1 Kékbolygó műsorában nemrégen szó volt egy olyan, magyar részvétellel megvalósított fejlesztésről (OPT4SOL), amely elhozhatja a naperőművek MI-alapú telepítésének új, minden eddiginél hatékonyabb szintjét. Az OPT4SOL konzorcium által kifejlesztett rendszer célja, hogy térinformatikai adatok, űrfelvételek és a mesterséges intelligencia kombinációjával támogatást nyújtson a napelemes erőművek helyválasztásában és a helyszínek rangsorolásában. Az OPT4SOL MI-adatbázisa hazai és európai forrásokból közel 70 különböző térinformatikai adatot tartalmaz, amelyek befolyásolhatják egy naperőmű optimális elhelyezését, mint például a népességi adatok, ipari területek, aszályindex, földárak, nagy- és középfeszültségű hálózatok, védett területek stb. A térinformatikai eszközökre és a gépi tanulási modellekre épülő módszer más európai országokba is adaptálható a helyi szabályozások függvényében, később pedig más technológiákra, például a szélerőművekre is kiterjeszthető lesz.

20200917 BékéscsabaNapelemparkot, valamint energiatároló-rendszert építenek egy 18 milliárd forint értékű, összetett energetikai program keretében Békéscsabán, a városi sportcsarnok környékén. A beruházás – amely jelenleg is zajlik és a tervek szerint idén véget ér – alapkövét tették le ünnepélyes keretek között.Fotó: Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap
Napelemparkot, valamint energiatároló rendszert építenek Békéscsabán / Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

De nemcsak az ipari méretű naperőművek tervezésénél hatékony eszköz az MI, hanem a háztartási méretű napelemek telepítésének optimalizációjához is. A www.napenergiaterkep.hu oldal fejlesztői (a Solar ViewPoint Kft. és az Envirosense Hungary Kft.) tavaly decemberben már közel száz település benapozottsági és napenergiapotenciál-adatait tették elérhetővé, mely szolgáltatás idén újabb településekkel bővült. Az év elején Pápa, Kaposvár, Siófok, Szentes, majd néhány napja Sopron, Baja, Mosonmagyaróvár, Cegléd és Dunaújváros napenergiával kapcsolatos adatai kerültek ki az oldalra. Az érdeklődők a kiválasztott épületre kattintva megtekinthetik az épületek besugárzási értékeit, illetve azt, hogy az adott tetőfelületen telepítendő napelemes rendszerekkel hozzávetőlegesen mekkora összeget tud megtakarítani a beruházó (teljes napenergiapotenciál-kihasználtság esetén érvényes értékek). Így több információval felvértezve vághatnak bele a napelemes rendszerek beszerzésébe.

Az MI segítségével tehát a napenergia felhasználása felgyorsulhat és hatékonyabbá válhat, ami lényegi módon járulhat hozzá a klímasemlegesség eléréséhez.

A mesterséges intelligencia tehát lehet csodafegyver a társadalmi haladásban, de ezzel arányosak a benne rejlő veszélyek is. Minden a törvényi szabályozáson, illetve a végrehajtás szigorúságán múlik majd. Felismerve a történelmi szükségszerűséget, az EU MI-törvényét 2024. július 12-én tették közzé az Európai Unió Hivatalos Lapjában (HL). Már a hivatalos elnevezése is sugallja, hogy nem egyszerű a szabályozó helyzete: A mesterséges intelligenciára vonatkozó harmonizált szabályok megállapításáról, valamint a 300/2008/EK, a 167/2013/EU, a 168/2013/EU, az (EU) 2018/858, az (EU) 2018/1139 és az (EU) 2019/2144 rendelet, továbbá a 2014/90/EU, az (EU) 2016/797 és az (EU) 2020/1828 irányelv módosításáról, azaz a mesterséges intelligenciáról szóló Európai Parlament és a Tanács (EU) 2024/1689 sz. rendelet (röviden: MI-törvény).

Az MI-törvény a mesterségesintelligencia-használat szabályozásának első olyan jogi kerete, amely foglalkozik a mesterséges intelligencia kockázataival. Az MI-törvény egyértelmű követelményeket és kötelezettségeket ír elő a mesterséges intelligencia fejlesztői és telepítői számára a mesterséges intelligencia konkrét felhasználásaival kapcsolatban.

Az MI-törvényben foganatosított új szabályok:

• Kezelik a kifejezetten az MI-alkalmazások által létrehozott kockázatokat.

• Tiltják az elfogadhatatlan kockázatot jelentő mesterségesintelligencia-gyakorlatokat.

• Meghatározzák a magas kockázatú alkalmazások listáját.

• Egyértelmű követelményeket támasztanak a MI-rendszerekkel szemben a magas kockázatú alkalmazások esetén.

• Kötelezettségeket szabnak a magas kockázatú MI-alkalmazások telepítői és szolgáltatói számára.

• Megfelelőségértékelést írnak elő adott mesterségesintelligencia-rendszerek üzembe helyezése vagy forgalomba hozatala előtt.

• Európai és nemzeti szintű irányítási struktúra létrehozását írják elő.

A szabályozási keretrendszer négy kockázati szintet határoz meg az MI-rendszerek számára (kockázatalapú megközelítés):

Elfogadhatatlan kockázat: betiltja az összes olyan MI-rendszert, amely egyértelműen veszélyezteti az emberek biztonságát, megélhetését és jogait.

Magas kockázat: ilyenek a kritikus infrastruktúrát (pl. a közlekedést, az energiaszolgáltatást kezelő MI-rendszerek); az oktatást, szakképzést, előmenetelt, szakmai besorolást, személyi adatokat kezelő MI rendszerek; a robotizáció orvosi alkalmazásait vezérlő MI-rendszerek (pl. sebészeti robotok által támogatott sebészet, MI-alapú hatóanyag-tervezés); a HR-tevékenységben használt MI-rendszerek (önéletrajzokhoz, motivációs levelekhez és egyéb személyes adatokhoz való hozzáférés); a bűnüldözésben használt MI-rendszerek (ami túlterjeszkedve a jogszabályi kereteken megzavarhatja az emberek alapvető jogait, lásd a bizonyítékok megbízhatóságának értékelése); a migrációs és az igazságszolgáltatási adatbázisokat kezelő MI-rendszerek (lásd vízumkérelmek automatizált vizsgálata, MI-alkalmazások használata bírósági precedensek keresésére). A magas kockázatú mesterségesintelligencia-rendszerekre már alkalmazásuk megkezdése előtt is szigorú kötelezettségeket kell majd teljesíteni: kockázatértékelési és -csökkentési előírásokat kell alkalmazni, a tevékenységeket automatikusan naplózni kell az eredmények nyomon követhetőségének biztosítása érdekében, szabályozott emberi felügyeleti intézkedéseket kell foganatosítani a kockázat minimalizálása érdekében. Mindezeken túl, a magas kockázatú MI-rendszerek alkalmazásához bírósági vagy más független testület általi engedélyeztetésre lesz szükség, az alkalmazási körülmények pontos lehatárolásával (idő, földrajzi hatókör, a keresett adatbázisok körének megadása).

Korlátozott kockázat: korlátozott kockázat abból adódhat, ha az egyébként alacsony kockázatú MI-használat nem átláthatóan történik. Az MI-törvény konkrét átláthatósági kötelezettségeket vezet be annak biztosítására, hogy a felhasználókat szükség esetén tájékoztassák, erősítve ezzel a bizalmat. Például, amikor MI-rendszereket, chatbotokat használnak, ismertetni kell a felhasználókkal, hogy géppel kommunikálnak, hogy megalapozott döntést hozhassanak a folytatásról vagy a visszalépésről. A szolgáltatóknak azt is biztosítaniuk kell, hogy az MI által generált tartalom azonosítható legyen. Emellett a mesterséges intelligencia által generált szöveget, amelyet azzal a céllal tesznek közzé, hogy tájékoztassák a nyilvánosságot a közérdekű kérdésekről, mesterségesen generáltként kell feltüntetni. Ez vonatkozik az audio- és videótartalmakra is.

Minimális vagy semmi kockázat: az MI-törvény lehetővé teszi a minimális kockázatú mesterséges intelligencia ingyenes és nem korlátozott használatát. Idetartoznak az olyan alkalmazások, mint az MI-kompatibilis videójátékok vagy a spamszűrők. Az EU-ban jelenleg használt MI-rendszerek túlnyomó többsége ebbe a kategóriába tartozik.

Kérdés lesz még persze, hogy mekkora mozgásteret érvényesítenek majd az egyes tagállamok, amikor az MI-törvényt adaptálják a saját jogrendszerükbe.

De azt hiszem, itt sehol sem a rendelkezések fellazítása lesz az irány. A potenciális veszélyek nem szabadna, hogy a könnyebb irányba tereljék a jogalkalmazókat. Kérdés, hogy mennyire lesznek következetesek a tagállamok az MI-törvény végrehajtásában. Hiszen itt nagyon fontos lesz az EU-s szintű, sőt a globális összefogás, mert az MI – épp úgy, mint az internet – nem ismeri az országhatárokat. Egyelőre, így papíron, minden rendben lévőnek tűnik, de a puding próbája az evés, azaz a gyakorlati működés lesz. Mindezzel együtt olyan nagyok az MI-alkalmazások által nyújtott előnyök, hogy így is megéri belevágni.

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.