BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
pénzmosás

Kriptomixerek – Az online világ pénzmosodái

Az elmúlt években a kriptovaluták népszerűsége robbanásszerűen nőtt, ami a pénzügyi rendszerek átalakulását is magával hozta. A decentralizált pénzügyek (DeFi), az okosszerződések és a tokenizált valós eszközök egyre nagyobb teret nyernek a piacon.
Szerző képe
Siklós Bence
a Peak tanácsadója
2024.09.10., kedd 10:00

A kriptotér egyik legvonzóbb aspektusa a decentralizált működése, amely lehetővé teszi tranzakciók elvégzését a hagyományos pénzügyi rendszerek megkerülésével. Sokan úgy vélik, hogy ennek természetes velejárója, hogy a kriptovalutákkal lebonyolított tranzakciók teljesen anonimok, ez azonban nem így van. 

Bitcoin symbol on digital display. Crypto currency and digital wallets background. Block chain in world of technological progress and innovation
Kriptomixerek – az online világ pénzmosodái / Fotó: Getty Images

A kriptovaluták mögött álló blockchain-technológia valójában részletes és átlátható nyilvántartást vezet minden tranzakcióról, így pénzügyi tevékenységünk elrejtésére nem alkalmas. Ezek a tranzakciók pszeudoanonimok, ami azt jelenti, hogy bár látszólag névtelenek, a megfelelő eszközökkel vagy információkkal a résztvevők azonosíthatók.

Van persze megoldás az anonimitás valamilyen formában történő megőrzésére is – jórészt ezzel magyarázható a kriptomixer platformok népszerűségének növekedése. Ezek ugyanis lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy tranzakcióikat ne lehessen könnyen visszakövetni. 

Kriptomixer – hogyan működik?

kriptomixerek olyan eszközök, amelyek célja a kriptovaluta-tranzakciók anonimitásának biztosítása. Ezeken a platformokon a felhasználók által beutalt kriptovalutákat összekeverik más felhasználók kriptovalutáival, majd a végeredményt kis, véletlenszerű összegekben küldik vissza a címzetteknek. Ezzel megszakítják a tranzakció eredeti útvonalát, így nehéz visszakövetni a pénz forrását és célját.

A kriptomixereknek két fő típusa van: centralizált és decentralizált.

A centralizált kriptomixerek központi szolgáltató által üzemeltetett platformok, ahol a felhasználók tokenjeiket egy harmadik félnek adják át „keverésre”. A szolgáltató összekeveri a beérkezett kriptovalutákat más felhasználók pénzével, majd visszaküldi azokat a megadott címekre. Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy könnyen használható, ugyanakkor bizalmat igényel a szolgáltató iránt, hiszen bár a „bejövő” és a „kimenő” kriptovaluták közötti kapcsolatok nem lesznek nyilvánosak, maga a mixer mégis rendelkezik egy nyilvántartással, amely összeköti a tranzakciókat. Ez azt jelenti, hogy hatósági nyomásra a vállalat kiadhatja ezt a nyilvántartást, és felfedheti egy felhasználó kapcsolatát a coinokkal.

A decentralizált mixerek peer-to-peer módon működnek, ahol több felhasználó közösen keveri össze a kriptovalutáit egy tranzakcióban (ezek az úgynevezett CoinJoin-alapú megoldások). Ezek a mixerek nem igényelnek központi szolgáltatót, ami nagyobb anonimitást nyújt a felhasználóknak. Bár a decentralizált mixerek esetében a felhasználóknak nem kell megbízniuk egy harmadik félben, a keverési folyamat bonyolultabb lehet és több résztvevőt igényel​het az anonimitás biztosítása érdekében.

Biztonsági kockázatok

A kriptomixerek használata számos biztonsági és jogi kockázatot hordoz magában, különösen a pénzügyi bűncselekményekkel kapcsolatban.

A kriptomixereket gyakran hozzák összefüggésbe pénzmosással, 

mivel ezek a platformok elhomályosítják a tranzakciók forrását és célját, megnehezítve a hatóságoknak az illegális tevékenységek felderítését. Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma a közelmúltban javasolta, hogy a kriptomixerekre elsődleges pénzmosási kockázatként tekintsenek, mivel a terrorista csoportok, például a Hamász és más bűnszervezetek gyakran használják ezeket az eszközöket pénzmosásra.

A kriptomixerek használata technikai kockázatot is jelent.

Ez különösen a centralizált mixerekre igaz, ahol a felhasználónak meg kell bíznia a szolgáltatóban – el kell hinnie, hogy nem tárolja a tranzakciós adatokat, vagy nem él vissza a pénzével. Ezen túlmenően, ha egy centralizált mixer rendszere meghibásodik vagy hekkertámadás éri, a felhasználók pénze veszélybe kerülhet. A decentralizált mixereknél az anonimitáshoz kapcsolódóan kevesebb aggály merül fel, de itt is vannak kockázatok. Ha például egy bűnüldöző szerv ismeri az „A” gyanúsított által használt címet, és ha a „B” gyanúsított az egyetlen, aki majdnem ugyanannyi pénzt kapott mint a keresett összeg (a mixer díját levonva), nem lesz túl nehéz újra összekapcsolni a pénzáramlást. Ezt az egyenletet persze annál nehezebb megoldani, minél többen használják a mixert.

Szigorodó szabályozás

A piaci környezet is folyamatosan változik: egyre több ország szabályozza a kriptomixerek használatát. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is egyre szigorúbb pénzmosás elleni és ügyfél-azonosítási követelményeket vezet be, amelyek célja, hogy megakadályozzák a kriptovaluták illegális célú felhasználását. Az ilyen előírások megszegése komoly jogi következményekkel járhat mind a felhasználók, mind az üzemeltetők számára. A jövőben még inkább számításba kell venni ezek hatását a kriptopiacon.

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.