BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
blokklánc

Merre tart az NFT-piac?

A nem felcserélhető tokeneket, az NFT-ket a digitális világ egyik legellentmondásosabb eszközeként tartják számon. Vannak, akik szerint ezek szimpla átverések, mások a művészet- és a zeneipar forradalmasítását látják bennük. Az évek során számtalanszor temették már az NFT-ket, és előfordult az is, hogy a piac 95 százalékos mínuszban volt – ennek ellenére mégsem tűntek el a süllyesztőben.
Szerző képe
Siklós Bence
a Peak tanácsadója
2024.08.09., péntek 10:30

De kezdjük is az elején: mi az NFT? Ezek olyan egyedi digitális eszközök, amelyek blokklánc-technológiára épülnek, és lehetővé teszik különböző digitális tartalmak – képek, műalkotások, zenék, videók – tulajdonjogának és eredetiségének igazolását. Az elmúlt években az NFT-k száma robbanásszerűen nőtt, és egyre több iparágban váltak népszerűvé. Mivel minden NFT egyedi, ezért ezek értéke nagyban függ a ritkaságuktól, a mögöttük álló alkotótól vagy közösségtől, valamint a piaci kereslettől.

Close-up,Photo,Of,Index,Finger,Pressing,Computer,Key,With,Nft
Bemutatunk pár trendet, amelyek meghatározhatják az NFT-piac jövőjét / Fotó: Shutterstock

Az NFT-k először a 2010-es évek közepén jelentek meg. Az egyik első ikonikus kollekció a CryptoPunks volt, amelyet 2017-ben indított el a Larva Labs nevű digitális művészeti projektek fejlesztésére specializálódott amerikai vállalat. Ezek az egyedi, pixelart stílusú karakterek gyorsan népszerűvé váltak, és megalapozták az NFT-k népszerűségét. A következő években az NFT-piac folyamatosan bővült, új projektek és platformok jelentek meg. Az olyan platformok, mint az OpenSea és a Rarible, lehetővé tették a felhasználók számára, hogy könnyedén kereskedjenek NFT-kkel. 

Az NFT-piac legújabb trendjei

Az NFT-piac sok változáson ment keresztül az elmúlt évek során, eközben voltak jelentős felívelések és hatalmas bukások is, és ez a jövőben sem lesz másképp. A Bored Ape Yacht Club túlárazott majmos képei után (és persze számos más példát is lehetne említeni) egyre több valós felhasználási esettel rendelkező NFT-projekt indul. 

Az alábbiakban bemutatunk pár trendet, amelyek meghatározhatják az NFT-piac jövőjét az elkövetkezendő években.

Hibrid NFT-k

Az úgynevezett hibrid NFT-k digitális eszközöket kötnek össze megfogható tárgyakkal, javakkal. Egy ilyen NFT birtoklása lehetőséget biztosít az azt reprezentáló fizikai tárgy megszerzésére. Ez a kombináció növeli az NFT-k vonzerejét és értékét, mivel hidat képez a digitális és a fizikai világ között.

Jó példa erre a Nike Cryptokicks, amely olyan digitális cipőket kínál, amelyek mellé egy fizikai pár is jár.

A Cryptokicks működése első hónapjában több mint 10 millió dolláros forgalmat generált, ami jól mutatja a hibrid NFT-k iránti keresletet.

RWA-tokenizáció

A valós világbeli eszközök (Real World Assets, RWA) tokenizálása szintén egyre forróbb téma. 

Az NFT-k nemcsak digitális műalkotások tulajdonjogát reprezentálhatják, hanem olyan fizikai tárgyakét is, mint ingatlanok vagy luxuscikkek. 

A tokenizáció lehetővé teszi a tulajdonjog megosztását, ezzel megkönnyítve a befektetést a nagy értékű eszközökbe.

Egy NFT birtoklása részesedést jelenthet például egy ingatlanban, így osztva meg annak tulajdonjogát több befektető között. Ez a megközelítés azokat a befektetéseket is elérhetővé teszi sokak számára, amelyekre korábban nem volt elég pénzük. 

A 2024-es és 2025-ös években még több fizikai eszköz tokenizálására lehet számítani. A Binance Research jelentése szerint a valós világbeli eszközök tokenizálása 2030-ra akár 16 ezermilliárd dolláros piaccá nőheti ki magát.

Bitcoin Ordinals

A közelmúltban a bitcoin-NFT-k egyre nagyobb figyelmet kaptak, különösen az Ordinals protokoll 2023. januári bevezetése óta. Ez a protokoll lehetővé teszi az NFT-k közvetlen létrehozását a bitcoin blokkláncon, amire korábban még nem volt példa, és jelentős érdeklődést váltott ki. 

A CryptoSlam adatai szerint a bitcoinhálózat jelenleg az Ethereum mögött a második az NFT-k kereskedési volumene és piaci értéke alapján. Ez az újítás nemcsak a bitcoin ökoszisztémáját gazdagítja, hanem új utakat nyit az NFT-k terén is, tovább erősítve a digitális eszközök világának sokszínűségét és elérhetőségét.

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.