BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtalálták a módját a bankok, hogy áthárítsák az extraprofitadót az ügyfelekre

A lakáshiteleknél a THM-plafon eltörlése, valamint a banki különadók megemelése miatt a bankok elkezdtek hozzányúlni a hitelkamatokhoz. Azoknál a termékeknél, ahol nagy a verseny az ügyfelekért, még lehetnek kedvező ajánlatok, de más területeken emelni kezdenek a pénzintézetek. Az extraprofitadó áthárítását így oldhatják meg.

A kormány extraprofitadót vetett ki a bankokra, hogy ezzel támogassák a magyar gazdaságot, illetve az intézkedés mellé azt is elrendelték, hogy a pénzintézetek a pluszköltséget nem háríthatják át a számla és bankkártya csomagok és tranzakciók díjaira. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint jelentős annak az esélye, hogy a pénzintézetek a megnövekedett a költségeket más területeken igyekeznek majd behozni és erre a hiteltermékek esetén nyílik leginkább lehetőség.

Human,Holding,Interest,Rate,Dividend,Arrow,Business,Financial,Investment,,Business
extraprofitadó
bankok
pénzintézetek
hitelkamat
személyi kölcsön
A hitelkamatokon keresztül termelhetik ki a bankok az extraprofitadót / Fotó: Shutterstock

A korábbi döntése értelmében július 1-jétől a pénzintézeteknek nem kell alkalmazniuk a korábban önként vállalt lakáshitel THM-plafont, azaz hiteleik teljes hiteldíj-mutatója (THM) meghaladhatja a 7,3 százalékot. Július elején egyes bankok már el is kezdték emelni a lakáshiteleinek kamatait.

Gergely Péter szerint a piacon tapasztalható éles versenynek köszönhetően a bankok nem kezdenek rohamos kamatemelésbe és megfontolják, melyik ügyfélszegmensben éri meg fenntartani a kedvező ajánlatokat.

Van olyan pénzintézet, ahol a lakáshitelkamat változtatásaiban van olyan szegmens, ahol még csökken is a meghirdetett kamatszint.

A személyi hitelek lehetnek az extraprofitadó áldozatai

Gergely Péter úgy véli, nemcsak a lakáshiteleknél, hanem a személyi kölcsönöknél is az lesz a jellemző az új érában, hogy a pénzintézetek differenciáltan nyúlnak a kamatokhoz. A számukra legtöbbet érő ügyfélszegmens számára továbbra is kedvező, akár a korábbinál alacsonyabb kamatokat kínálnak. Ezzel szemben a kevésbé vonzó jellemzőkkel bíró hiteligénylők – kisebb jövedelmet igazolni tudók, vagy alacsonyabb hitelösszegre jelentkezők – kamatemelésekkel számolhatnak. Ez nem meglepő a szakértő szerint, hiszen a jó bonitású, a magasabb hitelösszeg miatt fajlagosan kevesebb költséget jelentő ügyfélkör megnyerése jelentheti a legkomolyabb előrelépési lehetőséget minden pénzintézet számára.

A BiztosDöntés pénzügyi szakértője szerint a következő hetekben több bank is differenciált kamatváltoztatással léphet színre. Mivel nem akarnak kiesni a jó ügyfelek iránti versenyből, így bizonyos szegmensenként találkozhatunk majd a versenytársakhoz képest kedvezőbb, akár kamatcsökkentést jelentő ajánlatokkal, míg a másik oldalon eljön a hitelkamat-emelések ideje.

Adócsomag: kiszámolták, mennyire fog fájni a Molnak és az OTP-nek

Jelentős negatív hatást gyakorolhat a kormány hét elején bejelentett adócsomagja a két legnagyobb hazai tőzsdei cégre. Az OTP-nél részvényenként 550 forint, a Molnál 150 forint lehet az intézkedéscsomag hatása.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.