BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Űrképzés: vészesen ketyeg az óra – egy hét maradt hátra a jelentkezésre Magyarországon

Az érdeklődők szeptember első hetéig jelentkezhetnek a végzettségük szerint választott képzési programra – erről is beszélt a Világgazdaságnak Dr. Horváth Bianka, az UniSpace programigazgatója, rektori főtanácsadó. Számos nyitott pozíció várja a végzett hallgatókat az Európai Űrügynökségnél, az EU űrprogramjának végrehajtásáért felelős EUSPA szervezetben, valamint diplomáciai területen és a vállalati szférában egyaránt.
Space,Satellite,Monitoring,From,Earth,Orbit,Weather,From,Space,,Hurricane,

Miről szól, mi a lényege a UniSpace programnak?

A UniSpace Program a világon egyedülálló képzési program. A szeptembertől induló angol nyelvű szakirányú továbbképzés keretében három féléven keresztül sajátítják el a hallgatók az űrtudományi ismereteket, amellyel interdiszciplináris tudásra, az e területen nélkülözhetetlen komplex szemléletre és gyakorlati ismeretekre tesznek szert.

Horváth Bianka
Dr. Horváth Bianka, a UniSpace programigazgatója, rektori főtanácsadó / Fotó: Egressy Orsolya / MNB

Jelenleg hány intézmény vesz részt benne, és hány hallgatója van a kapcsolódó képzéseknek?

Jól mutatja a magyar felsőoktatási innováció sikerét, hogy a 2022-ben alapított, tizenhét tagú UniSpace Magyarország Konzorciumhoz mára további négy egyetem csatlakozott. Tehát jelenleg huszonegy felsőoktatási intézmény valósítja meg a közösen kitűzött célokat. Ebben az évben hetven végzős hallgató vehette át diplomáját a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen közösen szervezett ünnepélyes diplomaátadón. Az ősszel induló képzésre még zajlik a jelentkezés.

Milyen „papírt” ad a hallgatóknak a UniSpace program, hogyan lehet ezzel elhelyezkedni?

A hallgatók a szakirányú továbbképzés sikeres elvégzését követően olyan oklevelet kapnak, amelyben a UniSpace képzési programban részt vevő valamennyi egyetem tanúsítja a megszerzett tudást. A hazai és a nemzetközi térben is nagy az igény az űrtudományi képzettséggel rendelkező szakemberek iránt, akik ebben a dinamikusan fejlődő tudásintenzív szektorban mind a közszférában, mind a magánszférában elhelyezkedhetnek végzettségükkel. Számos nyitott pozíció várja a végzett hallgatókat az Európai Űrügynökségnél, az EU űrprogramjának végrehajtásáért felelős EUSPA szervezetben, valamint diplomáciai területen és a vállalati szférában egyaránt.

Hogyan lehet hallgatóként becsatlakozni a UniSpace programjába?

Az érdeklődők szeptember első hetéig jelentkezhetnek a végzettségük szerint választott képzési programra. Ha a jelentkezők az előtanulmányi feltételeknek megfelelnek, és a motivációs felvételi beszélgetésen sikerrel vesznek részt, csatlakozhatnak is az unikális képzési programba. Ezzel kapcsolatban minden fontos információt megtalálnak a UniSpace honlapján.

Milyen képzések közül lehet választani, melyek indulnak el most szeptemberben?

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a társadalomtudományi területen a Világűrpolitikai tanácsadó, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) a természettudományi területen az Űrtudományi szakember, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a műszaki tudományterületen az Űrtechnológiai szakember, a Debreceni Egyetem (DE) az orvos- és egészségtudományi területen az Innovatív táplálkozástudományi szakember képzési programot indítja és vezeti.

Miért fontos, hogy szeptembertől angol nyelven is elindul az oktatás?

Az angol nyelvű képzési program egyrészt hozzájárul hazánk nemzetgazdasági érdekeinek hatékonyabb képviseletéhez a nemzetközi térben, másrészt a tudományos missziókba való sikeresebb bekapcsolódáshoz. Mindamellett kiváló lehetőség a programban végző szakemberek számára a megszerzett tudás nemzetközi környezetben történő sikeresebb integrálására, legyen szó vállalati vagy intézményi környezetről. Fontos még az is, hogy a hallgatók neves külföldi szakemberektől első kézből kaphatják meg a tudást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.