BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga Mihály a világ negyedik legnagyobb bankjával tárgyalt

A pénzügyminiszter hivatalában fogadta a Bank of China alelnökét. Varga Mihály szerint hazánk jelentős pénzügyi központ Kelet-Közép-Európában.

„Az elmúlt évtized munkáját folytatva tovább erősítjük Magyarország pénzügyi központi szerepét a kelet-közép-európai térségben” – jelentette ki Varga Mihály, miután hivatalában fogadta Lin Jingzhent, a Bank of China alelnökét. A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a keleti nyitás politikájának köszönhetően hazánk ma már hídfőállás Európa és Ázsia gazdasági együttműködésében, Magyarország a kínai befektetők első számú célpontja Kelet-Közép-Európában – derült ki a Pénzügyminisztérium keddi közleményéből.

Varga Mihály
Varga Mihály (j) kedden fogadta Lin Jingzhent (b), a Bank of China alelnökét / Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala

A tárcavezető megjegyezte, hogy ma már egyre több kínai vállalat dönt úgy, hogy hazánkban fektet be, és Magyarországon hozza létre regionális központját.

Fontos adat, hogy 2023-ban ismét Kínából érkezett a legtöbb külföldi befektetés hazánkba.

Ezek közül is kiemelkedik:

  • a CATL 3000 milliárd forintos,
  • a Huayou Cobalt 520 milliárd forintos,
  • az EVE Power 400 milliárd forintos
  • és a BYD több milliárd eurós szegedi beruházása.

Varga Mihály kiemelte, hogy Kína immár Magyarország kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált a tavalyi adatok alapján. A kétoldalú kereskedelmi áruforgalom értéke meghaladta 12 milliárd dollárt, ezzel a legfontosabb Európán kívüli partnere hazánknak.

„Az elmúlt években több kínai bank is Magyarországot választotta működése helyszínéül, ez is mutatja, hogy a kínai pénzintézetek bíznak a magyar gazdaságban” – jelentette ki a tárcavezető.

Varga Mihály elmondta, hogy 2021-ben a világon elsőként sikeres Zöld Panda kötvénykibocsátást hajtottunk végre a kínai piacon, és egymilliárd renminbi, azaz mintegy 50 milliárd forint értékű zöldállamkötvényt bocsátottunk ki, amelyben a Bank of China főszervezőként működött közre. A pénzügyminiszter Facebook-posztjában arra is emlékeztetett, hogy a kínai pénzintézet 1997 óta van jelen Magyarországon.

Varga Mihály: sikeres volt a pénzügyminiszterek budapesti tanácskozása

A pénzügyminiszterek budapesti találkozója minden szempontból sikeresnek tekinthető, mind a résztvevők körét, mind a megbeszéléseken elhangzottakat illetően – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Gazdasági és Pénzügyi Tanács (Ecofin) budapesti tanácskozását követő sajtótájékoztatón.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.