BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kulcsfontosságú találkozón van túl Szijjártó Péter New Yorkban

A külgazdasági és külügyminiszter kínai kollégájával egyeztetett. Szijjártó Péter az ENSZ Közgyűlésére érkezett New Yorkba.

A héten New Yorkban tartják az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Közgyűlését. Az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli Magyarországot. A diplomáciai seregszemle nemcsak amiatt fontos a részt vevő országok számára, mert ismertethetik álláspontjukat az aktuális világpolitikai kérdésekben, hanem lehetőséget biztosít kétoldalú egyeztetésekre is.

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter (b) és Vang Ji (j) kedden New Yorkban találkozott egymással / Fotó: Szijjártó  Péter / Facebook

Ez utóbbi lehetőséggel Szijjártó Péter is élt, a tárcavezető kínai kollégájával, Vang Jivel folytatott kedden fontos kétoldalú megbeszélést.

„Az elmúlt tíz esztendőben szokásunkká vált a kínai külügyminiszter-kollégával, hogy az ENSZ Közgyűlésének hetében mindig találkozunk itt, New Yorkban. A kínaiaknak és nekünk is szomorú látni, hogy egyes amerikai és európai politikusok folyamatosan szítják a feszültséget a transzatlanti térségben, folyamatosan olajat öntenek a tűzre, ami a háborúpárti hangulattal, valamint az eszkaláció veszélyével jár együtt” – írta reggel közzétett Facebook-bejegyzésében a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy a kormány különösen nagyra becsüli Kína törekvését a béketeremtésre, amivel mára gyakorlatilag vezeti a globális békepárti többséget.

Szijjártó Péter: a világon alig akad párja a magyar külügyminiszternek – és ez sok mindenről árulkodik

Hétfőn különleges naphoz érkezett a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Éppen tíz éve, hogy megkapta kinevezését. Ezzel nemcsak a magyar diplomáciatörténet egyik legmeghatározóbb vezetője, hanem a világon is alig akad párja.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.