BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lavrov is jelen lesz a kijevi ENSZ-ülésen, de elkerüli az amerikai nagykövetet

Az Egyesült Államok egy fedél alá hozza Volodimir Zelenszkijt és Szergej Lavrov orosz külügyminisztert az ENSZ ülésén Kijevben. Amerikát külügyminisztere, Antony Blinken képviseli majd, de elmondták, hogy nem várható találkozó a két politikus között.

Az Egyesült Államok várakozásai szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnával foglalkozó ülésén kedden – közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön. Matthew Miller elmondta, hogy a Biztonsági Tanács ülésén az Egyesült Államokat Antony Blinken külügyminiszter képviseli. 

Lavrov, Blinken
Lavrov is jelen lesz a kijevi ENSZ-ülésen, de elkerüli az amerikai nagykövetet / Fotó: AFP

Az amerikai külügyi szóvivőt arról kérdezték, hogy esetleg Blinken és Lavrov között lehet-e találkozó, de elmondta, 

nem szerepel amerikai–orosz külügyminiszteri találkozó a napirendben.

Az amerikai külügyi szóvivő kifejtette, hogy az Egyesült Államok nem tartja reális követelésnek azt a finn részről szerdán elhangzott felvetést, miszerint Oroszországot fosszák meg biztonsági tanácsi tagságától és szavazati jogától. 

A libanoni Hezbollah vezetőit és tisztségviselőit ért, csipogós robbantásokkal kapcsolatban a szóvivő megismételte, hogy az Egyesült Államok változatlanul információkat gyűjt az esettel kapcsolatban, így azt továbbra sem kommentálja. Megjegyezte, hogy

az Izraelnek tulajdonított művelet után a gázai tűzszüneti tárgyalásokon nem tapasztaltak változást a felek hozzáállásában. 

Matthew Miller a libanoni támadások kapcsán nagyon veszélyes helyzetről beszélt, és megismételte, hogy az Egyesült Államok nem akarja, hogy a konfliktusban részt vevő bármelyik fél eszkalálja a szembenállást: az Egyesült Államok elkötelezett abban, hogy megvédje Izraelt a terrorszervezetektől, mint a Hamász, a Hezbollah és az egyéb, Irán által támogatott csoportoktól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.