null

500 forintos euró? Orbán Viktor tiszta vizet öntött a pohárba

A napokban végigfutott a magyar sajtón, hogy pár éven belül ötszáz forintra gyengülhet az euró-forint árfolyam, mert így lehet reális az egymillió forintos bruttó átlagbér és az ezereurós bruttó minimálbér elérése. Csakhogy erre semmi nem utal, sőt. A miniszterelnök nyilatkozata is világosan cáfolja ezt a forgatókönyvet.

Mióta a magyar kormány és a miniszterelnök 2028-ra célul tűzte az egymillió forintos átlagbér, illetve az ezereurós minimálbér elérését, egyre-másra jelennek meg a cikkek és az elemzések arról, hogyan lehetséges mindez. Számos elképzelés, ötletelés felületet kapott, de az elmúlt napokban mind harsányabbá vált ezek közül egy: a forint gyengítése az euróval szemben.

Hungarian,Forint,Euro,Exchange,Rate:,Hungarian,Forint,And,Euro,Coins
forint árfolyam
Ötszáz forintos euró? Orbán Viktor tiszta vizet öntött a pohárba / Fotó: Shutterstock

A GKI legfrissebb elemzése például kételkedik benne, hogy a kormány bérfelzárkóztatási terve (ez alatt főképp az ezereurós minimálbért értik – a szerk. ) reális-e egyáltalán. Ha pedig mégis az, akkor azt csak abban az esetben látja megalapozottnak, ha legalább 500 forintos euróárfolyam lesz 2028-ra. De a GKI ezzel nem ért a végére a farkast kiáltásnak, és azt is előrevetítette, hogy a minimálbér túlzott emelése „végső soron azzal járhat, hogy munkahelyek szűnnek meg”.

Az 500 forintos euróárfolyamról szóló prognózis hamar végigfutott a sajtóban. Annak ellenére, hogy semmilyen kormányzati vagy állami árfolyamcél nem tükrözi ezt a szintet. Ráadásul a 2025-re szóló elemzői várakozások sem igazolják vissza a három éven belüli 25 százalékos leértékelődés szcenáriójának ütemét: az előrejelzések átlaga 2024 végére 396-os, 2025 végére 404-es euróárfolyamot mutat.

Ellenben számos tény ismert arra vonatkozóan, hogy a kormányzat elképzelésében jelen állás szerint biztosan nem szerepel 500 forintos euró. Legutóbb éppen a miniszterelnök cáfolta meg ezeket a híreszteléseket. 

Ötszáz forintos euró? Orbán Viktor tiszta vizet öntött a pohárba

A Világgazdaság is tudósított Orbán Viktor pénteki interjújáról a Kossuth rádióban. A kormányfő ebben egyrészt bejelentette, hogy Magyarországon tartják a nyugati világ csúcstalálkozóját november 7-én, de a magyar gazdaság helyzetéről is hosszabban beszélt. Úgy fogalmazott, hogy ha a gazdasági semlegesség talaján állunk, akkor az a politika, amit összeraktak – a 20-25 intézkedésből álló akcióterv – 2025-ben fantasztikus eredményeket hozhat, és egy minden más európai országot meghaladó gazdasági növekedést.

Külön kitért a bérekre. Hangsúlyozta, hogy ezeket nem a kormány állapítja meg, de jól haladnak a tárgyalások a munkaadók és a munkavállalók között. 

Lesz itt szerintem egy egymillió forintos átlagbér belátható időn belül, és a minimálbért is a négyszázezer forint magasságáig el tudjuk vinni a következő néhány évben egy többéves bérmegállapodási program keretében

– mondta. Ez pedig azért bír kiemelt fontossággal, mert bizonyíték arra, hogy az ezereurós minimálbért a miniszterelnök 400-as euró-forint árfolyammal kalkulálja, ezért is váltja át 400 ezer forintra. Vagyis 500 forintos eurónak nyoma sincs. De nem Orbán Viktor nyilatkozata az első, amely alátámasztja a 400-as küszöbbel való tervezést. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pár héttel korábban ugyancsak mintegy 400 ezer forintnál, egészen pontosan 420 ezer forintnál mutatta ki 2028-ra a bruttó minimálbért Magyarországon. Tehát ebből sem vezethető le az 500 forintos euró.

De ha minden igaz, a frissen napirenden lévő nemzeti konzultáció is a 400 ezer forintos minimálbérre kérdez majd rá. „Azt gondoljuk, hogy új megállapodást kell kötni a munkáltatókkal és a munkavállalókkal egy többéves béremelési programról. Ez lehetővé teszi a minimálbér és a garantált bérminimum, valamint ezek hatásaként az átlagbér gyors emelését. El akarunk jutni oda, hogy elérjük a négyszázezer forintos minimálbért és az egymillió forintos átlagbért” – közölte egy szombati videójában Hidvéghi Balázs, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.